Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Al Jazeera slavi 20 godina rada

846views

Al Jazeera, televizijska mreža sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, obilježava 20. godišnjicu.

Prvog novembra 1996. godine Al Jazeera, satelitski kanal na arapskom jeziku, lansirala je iz Dohe prvi signal.

Od tada se proširila na nekoliko medijskih platformi, uključujući i internet i TV-kanale na raznim jezicima.

Kao jedan od prvih arapskih news-kanala, ubrzo je postala najgledanija TV-stanica na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike. Stalno pokrivanje sukoba i dijaloške emisije bez cenzure bili su bez premca u regiji gdje vlade jako kontroliraju medije.

Ekskluzivne priče TV-kanala iz Afganistana, Iraka i afričkih država utvrdile su reputaciju ove medijske kuće u svijetu.

Hrabrost i posvećenost
Šeik Hamad bin Thamer al-Thani, predsjednik Upravnog odbora Medijske mreže Al Jazeera, kazao je kako je Al Jazeera “reflektirala nade naroda, otkrila njihove boli i iskazala njihove ambicije”.

“Već 20 godina Al Jazeera stoji uz narode cijelog svijeta i brani njihovo pravo na znanje i slobodu izražavanja”, istakao je.

Mostefa Souag, vršitelj dužnosti generalnog direktora Al Jazeere, naveo je kako je ova medijska mreža “glas onih koji ga nemaju”.

“Kako ulazi u treću deceniju rada, Al Jazeera nastavlja rad kao vodeća medijska organizacija s brojnim kanalima na različitim jezicima, privlačeći pažnju miliona lojalnih gledatelja koji vjeruju njenom kredibilitetu i cijene njenu hrabrost te posvećenost njima”, dodaje.

No, putovanje Al Jazeere nije bilo lako. Novinari su ginuli pokrivajući priče iz ratnih zona u Iraku, Siriji i Libiji, a uredi ove medijske kuće bili su bombardirani i zatvarani u nekoliko država.

Ovi udarci nisu poremetili Al Jazeeru u izvještavanju o dešavanjima širom svijeta.

Al Jazeera je 2010. godine bila jedan pod prvih TV-kanala koji su pokrivali masovne proteste širom Tunisa, koji su potom doveli do revolucija u arapskom svijetu.

Arapsko proljeće je postalo najbolji primjer rastućeg utjecaja Al Jazeere.

“Al Jazeera Arabic je promijenila medijsku sliku na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike, što je arapski svijet uopće, a potom je proširila mrežu i vjerujem kako mijenja sliku medija svijeta”, govori Souag.

No, kritičko izvještavanje Al Jazeere o ustancima u Tunisu, Libiji, Egiptu, Jemenu i Siriji naljutilo je mnoge vlade.

Pet godina Al Jazeere Balkans
Novinari ove medijske kuće zatvarani su u Egiptu, dok su drugi napuštali države nakon prijetnji smrću.

Charlie Beckett, profesor novinarstva na Londonskoj školi ekonomije, ističe da je bilo i negativnih stvari za Al Jazeeru kako je jačao njen utjecaj.

“Javljale su se neke jake reakcije na njihov rad. Smatrani su pristranim i, naravno, mnogi reakcionarski režimi koji su se vratili nakon ‘arapskog proljeća’ željeli su biti sigurni kako imaju još jaču kontrolu nad svojim medijima”, navodi.

Dok Al Jazeera slavi 20. godišnjicu, arapski svijet veoma malo liči na onaj iz vremena kada je ona počela s radom.

Ujedno, 11. novembra i Al Jazeera Balkans će obilježiti petu godišnjicu rada.

Osim centralnog studija u Sarajevu, kanal ima i regionalne centre u Zagrebu, Beogradu, Skoplju i Podgorici, dopisnike u Prištini, Nišu, Banjoj Luci, kao i Washingtonu, Londonu i Briselu, a koristi i globalnu mrežu dopisništava Al Jazeera Media Networka.

Al Jazeera Balkans, dobitnik Eutelsatove nagrade People’s Choice u kategoriji “News kanala” za 2015. godinu, ponovo je nominirana za istu nagradu.

Osvojila je Eutelsatovu nagradu People’s Choice u kategoriji “News kanala” za 2015. godinu, a dokumentarac “Putnici” našao se među finalistima u kategoriji “Najbolji programski sadržaj”.

(AJB)