Stanje u Siriji

“Ako neko misli da ćemo ići na Ženevu-2 da predamo ključeve Damaska (opoziciji), bolje je da ne ide tamo”

368views

Sirijski predsjednik Bašar el-Assad “će voditi tranzicijski period” u slučaju sporazuma na mirovnoj konferenciji predviđenoj u januaru, u Ženevi, izjavio je ministar informiranja.

– Ako neko misli da ćemo ići na Ženevu-2 da predamo ključeve Damaska (opoziciji), bolje je da ne ide tamo – izjavio je Omran el-Zohbi u razgovoru u utorak navečer na televizijskom kanalu el-Mayadeen sa sjedištem u Bejrutu, prema izjavama koje je preuzela državna agencija Sana.

– Odluku donosi predsjednik Assad, on će voditi tranzicijski period, ako do njega dođe. On je lider Sirije (…) i ostat će predsjednik Sirije – dodao je on.
 
Ministar je kritikovao Saudijsku Arabiju, koja podržava pobunu, tvrdeći da je režim Damaska odbio učešće Rijada na Ženevi-2.
 
– Ništa ne opravdava prisustvo Saudijske Arabije u političkom procesu u regiji (…). Mi želimo da ona ne učestvuje na konferenciji (Ženeva-2) jer je nanijela štete Siriji i naškodila Sirijcima -.
 
– Ne postoji ništa više što bi se sačuvalo u odnosima sa Saudijskom Arabijom nakon njene direktne intervencije u ratu protiv Sirije – rekao je ministar.
 
U ponedjeljak je, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi ponovio svoju želju da Iran, koji podržava režim, i Saudijska Arabija učestvuju na konferenciji predviđenoj za 22. januar.
 
Sirijska opozicija je, sa svoje strane, odbila učešće Teherana, koji je poslao svoje vojne stručnjake u Siriju da podržavaju sirijsku vojsku.

(FENA)