Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Rekaik

Čaj od metvice

433pregledi
Piše:Dr. Halid El-Kahs Preveo: Fahret Kadrić

Poslužen si šoljicom čaja. Po želji dodaješ kockicu ili dvije šećera, a zatim piješ prije nego li čaj promješaš. Osjećaš da čaj nije sladak i pored toga što znaš da si prije nekoliko trenutaka dodao šećer. Zaboravio si da promješaš čaj.
Svako od nas u sebi nosi kockicu šećera. Tačnije, nosimo mnogo kockica, ali vrlo često zaboravljamo da ih promješamo, pa zbog toga osjećamo gorčinu u našim životima.
Uzvišeni Allah je u svakog od nas usadio određenu darovitost, energiju i mogućnosti. Ali ništa od ovoga se ne očituje na nama sve dok se ne pokrenemo i ne pokušamo, baš kao što se ni slatkoća kockice šećera ne osjeti sve dok ga ne promješamo.
Žalosno je da vidiš ljude koji žive među nama i umiru a da ne spoznaju svoje mogućnosti i ne pokažu svoju darovitost. Odalaze s ovog svijeta a da na njemu nisu ostavili niti jedan stvarni otisak, kao znak da su njime kročili.
Moramo se pokrenuti, moramo djelovati, moramo spoznati svoje mogućnosti i otkriti svoje talente. Na početku se malo i umoriti da bismo poslije u rahatluku odmarali.
Međutim, kako otkriti svoje mogućnosti i nadarenost?
Pokušajima i strpljenjem. Kada kažem pokušajima, ne mislim na jedan neuspjeli pokušaj nakon kojeg ćemo se zasititi. Ne, moramo pokušavati i pokušavati sve dok ne uspijemo. Pojedinci nemaju ambicija, najčešće zbog lijenosti, umora, zasićenosti ili pak ne postojanja stvarne želje za uspjehom. Na ovaj način nijedan čovjek ne može uspjeti niti krenuti naprijed. Uspješan čovjek usmjerava svoju narav ka uspjehu i navikava se da radi čak i ono što ne voli sve dok ga ne zavoli. Odlučan čovjek zna svoj pravac a strpljivost je njegov pratilac na tom putu.
Već danas promješajmo šećer darovitosti i talenata koji se krije u nama. Pokrenimo energiju koja je u nama. Radimo i djelujmo kako bi nam život postao slađi.

 
Preveo: Fahret Kadrić, Šerijatski fakultet u Kuvajtu