Vijestiiiiii

Agencija BiH: Povodom halal natpisa na svinjskim proizvodima

372views
Povodom aktualnih napisa o halal deklarisanju mesnog proizvoda koji sadrži svinjsko meso i slaninu slovenskog proizvođača “Celjske mesnine dd” Celje, Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH tvrdi da nema nikakav uvid, niti je u dosadašnjem periodu dodijelila halal certifikat za bilo koji proizvod koji se proizvodi na području Slovenije te stoga ne preuzima nikakvu odgovornost u navedenom slučaju.

Agencija u saopćenju za javnost navodi da se sporni proizvod, prema dostupnim podacima, ne nalazi u prodaji na području BiH.

Agencija za certificiranje halal kvalitete smatra neodgovornim i najstrožije osuđuje postupke institucija i pojedinaca koji su omogućili da se na proizvod ove tvornice, a koji u sebi sadrži svinjsko meso, istakne oznaka halal.

Islamske zajednice u pojedinim zemljama mogu samostalno organizirati halal certificiranje te stoga i snose punu odgovornost za sve postupke i način dodjele halal certifikata, napominje Agencija.

Tvrdi i da posljednji incident pojačava uvjerenje da je potrebno preispitati halal status proizvoda koji mogu doći na naše tržište iz pojedinih zemalja.

Agencija djeluje na području BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije i preuzima odgovornost isključivo za proizvode koji su obilježeni registriranim zaštitnim znakom Agencije, saopćeno je.

(Fena)