Vijestiiiiii

Agencija Anadolija otvorila direkciju za Balkan

414views

Turska državna novinska agencija Anadolija danas je u Sarajevu svečano otvorila Regionalnu direkciju za Balkan.

Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk rekao je da ova agencija namjerava da bude među pet najvećih u svijetu i da je današnje otvaranje direkcije u Sarajevu korak u tom smjeru.

Istakao je da će Anadolija iz Sarajeva slati vijesti u svijet na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, te na taj način doprinositi miru i blagostanju.

“Nadamo se da će naš servis pomoći poboljšanju odnosa zemalja ove regije i Turske”, dodao je Ozturk i potcrtao da su vrata Anadolije otvorena samo za osobe koje žele mir.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag kazao je da Bosnu i Hercegovinu i Tursku povezuje istorija i kultura, te da će se veze između ove dvije zemlje u budućnosti još unaprijeđivati.

Nakon svečanog puštanja u rad internet servisa agencije Anadolija u Sarajevu, stigla je i prva poruka od predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula u kojoj šalje svoju čestitku i podršku radu novootvorene novinske agencije za Balkan.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

(Fena)