Vijesti

Afganistanci u Kabulu protestirali zbog američke politike i ekonomskih pritisaka

283views

U centru Kabula održani su masovni protesti zbog prekida dotoka humanitarne pomoći i zamrzavanja imovine Afganistana od sredine augusta kada je talibanski pokret preuzeo kontrolu vlasti u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralni skup održan je ispred kompleksa u kojem je donedavno bila ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Stotine demonstranata nosile su transparente i uzvikivali slogane podrške talibanskoj administraciji, a slogane osude politike SAD-a i međunarodne zajednice koja još nije priznala talibansku vladu.

“Naš novac, naše je pravo“, “Vratite nam naš novac“, “Smrt, Americi“ i “Afganistanci neće poviti glavu pred ekonomskim pritiscima“, neke su od poruka koje su demonstranti poslali sa protesta u Kabulu.

Šef Afganistanskog narodnog pokreta Shefik Ahmed Rahimi je u ime organizatora protesta poručio da međunarodna zajednica treba hitno odmrznuti finansijske rezerve Afganistana i obnoviti kanale međunarodne pomoći.

“SAD nema empatije prema narodu i vrši ekonomski pritisak na Afganistan. Uzeli su i blokirali naš novac. Tako žele oboriti Afganistance na koljena. Naš narod nikada neće pokleknuti pred takvim pritiscima“, poručio je Rahimi.

Demonstrant Ahmedullah Muhammedi izjavio je kako je nezaposlen i kako očekuje da se njegovoj zemlji vrati ono što joj pripada.

I Ihsanullah Niyazey je kazao da je na proteste došao kako bi digao glas protiv nepravde koju Amerika vrši prema Afganistanu te je dodao da se nada da će kriza u Afganistanu biti što prije okončana.

(Agencije)