Vijestiiiiii

Afganistanci demonstriraju i traže odlazak američkih vojnika

316views

Stotine ljudi marširale su ulicama afganistanskog glavnog grada tražeći trenutačno povlačenje međunarodnih vojnih snaga iz zemlje uoči 10. godišnjice američke invazije.

Mirnim prosvjedom u središtu Kabula, prenosi Guardian, Afganistanci žele obilježiti 10 godina američke odmazde za terorističke napade 11. septembra 2001. godine. SAD se odlučio na okupaciju Afganistana kada je talibanski vođa Mullah Omar odbio izručiti Osamu bin Ladena ne vjerujući da je vođa Al-Qa’ide odgovoran za napade na WTC te zbog činjenice kako bi se izručenje protivilo afganistanskoj tradiciji gostoljubivosti i zaštite gostiju.

Prosvjednici su se skandirajući “Ne okupaciji!” i “Amerikanci van!” prošetali središtem grada noseći slike ubijenih Afganistanaca nakon čega su zapalili američku zastavu. Prema prvim informacijama prosvjede je organizirala mala ljevičarska stranka.

– Sjedinjene Države tvrdile su da dolaze pomoći Afganistancima i osigurati im dobar život, a zapravo su došli kako bi okupirali našu zemlju – kazala je jedna od prosvjednica, 22-godišnja Farzana, te dodala da je u 10 godina okupacije SAD za sobom ostavio samo krv afganistanskog naroda te zbog toga želi da napuste njihovu zemlju.

(dalje.com)