Vijesti

Afganistan: Talibanski pokret preuzeo kontrolu u još tri glavna provincijska grada

423views

Talibanski pokret preuzeo je kontrolu u još tri glavna provincijska grada i to u provincijama Logar, Zabul i Uruzgan, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnik pokrajinske skupštine u Logaru Huma Ahmadi je saopćio da su talibani sinoć započeli žestoke napade na glavni grad provincije Pul-i Alem i da su danas u potpunosti preuzeli kontrolu nad njim. Više pripadnika vladinih snaga je zarobljeno.

Čelnik skupštine u provinciji Zabul Esedullah Kakar je saopćio da su talibani zauzeli i Kalat, glavni grad te provincije.

Uporedo s tim, guverner provincije Uruzgan Omer Shirzad je saopćio da je po zahtjevu građana talibanima mirno predat glavni grad provincije Trinkot kako bi se izbjegli ljudski i materijalni gubici.

Talibani su preuzeli kontrolu u Logaru, provinciji koja graniči s Kabulom i tako su sa došli nadomak glavnog grada Afganistana.

Sinoć su talibani preuzeli kontrolu i u provinciji Herat na zapadu Afganistana, a brojni komandanti i zvaničnici afganistanskih snaga su se predali. Iz talibanskog pokreta su poručili da će dozvoliti normalan nastavak života svim zvaničnicima koji im se predaju.

(AA)