Vijestiiiiii

Afganistan: NATO se izvinuo za ubistvo devetero djece

481views

NATO se u srijedu izvinio za ubistvo devetero djece u afganistanskoj oblasti Pech, u sjeveroistočnoj provinciji Kunar, uporištu pobunjenika.

Preliminarna istraga pokazala je da su snage NATO-a slučajno ubile devet civila u utorak, a lokalni zvaničnici su saopćili da je riječ o dječacima, od 12 godina i manje, koji su ubijeni dok su skupljali drva za ogrjev, prenosi agencija Associated Press.

NATO je saopćio da je došlo do loše komunikacije u vezi s informacijama o lokaciji pobunjenika s koje su pucali na bazu koalicijskih trupa.

Zapovjednik NATO-ovih snaga general David Petraeus izjavio je da NATO “duboko žali” zbog tragedije, istaknuvši da do tih žrtava nikada nije trebalo doći. Petraeus je rekao i da će se osobno izviniti afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju, po njegovom povratku iz Londona.

Nekoliko stotina seljaka protestiralo je u srijedu protiv zračnih napada koalicijskih snaga predvođenih NATO-om u kojima su poginula djeca.

Civilne žrtve već dugo vremena su tačka sporenja između afganistanskog predsjednika i NATO-a u Afganistanu. Karzaijev ured izdao je saopćenje u kojem osuđuje zračne napade NATO-a.

“Ubijena su nevina djeca koja su skupljala drva za ogrjev tokom ove hladne zime. Je li to način da se bori protiv terorizma i da se uspostavi stabilnost u Afganistanu”, navodi Karzai u saopćenju.

(Fena)