Vijestiiiiii

Afganistan: Jedan njemački vojnik poginuo, još devet ranjeno

379pregledi
MINBER.BA – Dva napada na njemačke vojnike u Afganistanu su rezultirala pogibijom jednog vojnika I ranjavanjem  još devet njih u srijedu, u toku posjete njemačkog ministra vanjskih poslova.

Frank-Walter Steinmeier je stigao u Afganistan u nenajavljenoj posjeti kako bi se susretos afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, i s njegovim ministrima  vanjskih  i unutrašnjih poslova, kao i sa članovima međunarodne zajednice u Kabulu.

Nedugo nakon što je  Steinmeier sletio u Kabul, njemačko ministarstvo odbrane je dalo saopštenje za javnost u kojoj navodi da su u napadu na njemačke snage,petorica njemačkih vojnika  ranjena u blizini grada Kunduz.

Kasnije u toku dana, još jedna patrola je napadnuta sjeverozapadno od Kundza, pri čemu je jedan vojnik nastradao, a četiri druga su ranjena.

Steinmeier je rekao da Njemačka neće dozvoliti da ih takvi napadi odvrate od njihovih namjera da izvedu operacije u Afganistanu.  3.750 njemačkih vojnika su stacionirani u Afganistanu, u sjevernom dijelu gdje je relativno stabilno stanje.

Fatalni napadi u srijedu su povećali broj njemačkih žrtava na 32 ubijena vojnika u Afganistanu  od 2002 godine.  Steinmeierovo putovanje je druga posjeta njemačkih čelnika, jer 6. aprila, njemačka kancelarka Angela Merkel je posjetila njemačku bazu na sjeveru, ali nije posjetila Kabul.

 
(AP news)
 
Za minber.ba preveo: J.Č.
X