Vijestiiiiii

Advokati: Senussija očekuje smrtna kazna

552views

Bivšeg šefa libijske tajne službe Abdullaha Senusija očekuje smrtna kazna ukoliko ga libijske vlasti ne izruče Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (ICC), upozorili su njegovi advokati u četvrtak.

Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Senussija zbog sumnje da je organizirao brutalne represije tokom pobune u Libiji 2011. godine koja je dovela do smrti Muammara Gaddafija i okončala njegovu 40-godišnju vladavinu.

Senussi, jedan od najlojalnijih Gaddafijevih ljudi i Gaddafijev sin Saif al-Islam, koga, također, traži ICC, nalaze se u zatvoru u Libiji, dok se Sud u Hagu i libijska Vlada spore u vezi s tim ko ima pravo da im sudi.

Namjerno ignoriranje

U pismu poslanom predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a, Senussijevi advokati upozoravaju da bi suđenjem njihovom klijentu u državi, Libija prekršila svoje obaveze prema ICC-u i Vijeću sigurnosti UN-a, koji je nadležnost za ispitivanje zločina tokom libijske pobune prenio na tribunal u Hagu, navodi Reuters.

Oni tvrde da Libija namjerno ignorira potjernicu ICC-a i da je platila skoro 200 miliona američkih dolara da Senussi bude vraćen iz Mauritanije gdje se krio prošle godine, a libijske vlasti su najavile da će suđenje Senussiju početi u februaru.

„Najava libijskih vlasti vjerovatno će rezultirati nametanjem ili izvršenjem smrtne kazne“, napisao je advokat Ben Emmerson predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a.

Advokati traže da Vijeće sigurnosti izvrši pritisak na Libiju da sarađuje sa tribunalom ili da Sud podnese žalbu UN-u zbog odbijanja Libije da sarađuje.

(Tanjug)