Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Abdullah Gul prozvao Pariz zbog “neprihvatljivog” zakona

285views

Šef turske države Abdullah Gul pozvao je u utorak Francusku da odustane od “neprihvatljivog” prijedloga zakona koji bi sankcionirao negiranje genocida nad Armenima, o kojem bi francuski poslanici trebalo da glasaju u četvrtak.

Gul je izrazio nadu da “višestoljetno francusko-tursko prijeteljstvo, zajednički interesi i njihov savez (u NATO-u) neće biti žrtvovani zbog izborne računice”, prenio je AFP.

Ako nacrt zakona bude usvojen, to će onemogućiti svako objektivno historijsko istraživanje o događajima od 1915. do 1917. godine koji su se dogodili u otomanskoj Anadoliji, a koje su Francuska i još dvadesetak zemalja proglasili genocidom.

Turska dopušta da je moglo biti do 500.000 mrtvih (1,5 miliona mrtvih prema Armenima), koji su bili žrtve nemirnih vremena za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Turska je zaprijetila Francuskoj “nepopravljivim” posljedicama za odnose između Pariza i Ankare, koja optužuje francusku vladu da kalkulira prije predsjedničkih izbora 2012.

(Fena)