Vijesti

Abbas se izvinio zbog svojih komentara o Jevrejima

664views

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u petak se izvinio nakon kritika zbog antisemitizma u govoru kojim je sugerisao da je historijski progon evropskih Jevreja bio uzrokovan njihovim ponašanjem, a ne religijom.
Abbas je osudio antisemitizam i prozvao holokaust “najgnusnijim zločinom u historiji” u saopćenju koje je objavio njegov ured u Ramalli nakon četverodnevnog susreta Palestinskog nacionalnog vijeća (PNC), prenosi Reuters.
Abbasov ponovni izbor
“Ako je ljude uvrijedila moja izjava u ime PNC-a, posebno jevrejske vjernike, izvinjavam im se. Uvjeravam sve da mi to nije bila namjera i ponavljam svoje puno poštovanje prema jevrejskoj, kao i drugim monoteističkim vjerama”, saopćio je Abbas.
Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je Abbasovo izvinjenje.
“Abu Mazen (Abbas) nesretnik je koji poriče holokaust, koji je napisao doktorat o negiranju holokausta i kasnije objavio knjigu o poricanju holokausta”, napisao je Lieberman na Twitteru.
Tako ga, kako je dodao, treba i tretirati.
“Njegova se izvinjenja ne prihvataju”, poručio je izraelski ministar.
Abbas je u noći na petak ponovo izabran za predsjednika Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).
Očekivani ponovni izbor Abbasa uslijedio je na kraju četverodnevnog sastanka PNC-a, tijela koje bira predsjednika i članove Izvršnog odbora, najvišeg upravnog organa PLO-a.
(Agencije)