Vijesti

Abbas sazvao Palestinsko nacionalno vijeće prvi put nakon 22 godine

756views

Palestinsko nacionalno vijeće, svojevrsna vrhovna vlast, sastaje se prvi put nakon 22 godine, ali zbog bojkota i nesuglasica će teško postići cilj, a to je jedistvo svih snaga protiv Izraela, javlja Reuters.
Predsjednik Mahmoud Abbas (83) namjerava tokom četverodnevnog zasjedanja obnoviti svoj legitimitet i instalirati svoje saradnike na važne pozicije. Palestinsko nacionalno vijeće je de facto parlament Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO) koji se smatra liderom u borbi Palestinaca za izgradnju države.
Nabil Abu Rdainah, Abbasov portparol je rekao da će tokom zasjedanja biti poslana snažna poruka jedinstva Palestinaca u njihovoj borbi za pravo na državu. No, mjesto, vrijeme i učešće na sastanku kritizira Abbasova opozicija i pro-islamske organizacije, koje su odbile prisustvovati osporavajući pravo PLO da bude jedini legitimni predstavnik Palestinaca.
Organizacije Islamski džihad i Hamas koje su pobijedile Abbasov Fatah na izborima ne podržavaju ovaj sastanak, te su odbili doći na okupiranu Zapadnu obalu gdje se održava. Oni tvrde da Abbas time izlaže Palestince izraelskim sigurnosnim snagama i dovodi ih u situaciju da budu uhapšeni.
Još nekoliko frakcija PLO su najavili bojkot skupa koji bi trebao okupiti 700 učesnika. Tražena je odgoda sastanka kako bi se prevazišle razlike između Fataha i Hamasa. Analitičari ističu da je Abbasova namjera da iz Izvršnog komiteta PLO ukloni nelojalne članove i tako zadrži punu kontrolu, iako mu je mandat istekao 2010. godine.
(FENA)