Vijesti

Abbas pozdravio stav Indonezije o neprihvatanju normalizacije odnosa sa Izraelom

258views

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas pozdravio je potez vlasti Indonezije koje su odbile ideju normalizacije odnosa sa Izraelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef palestinske uprave Abbas telefonom je razgovarao sa indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a palestinska novinska agencija WAFA javlja da se Abbas tom prilikom zahvalio kolegi Widodu na podršci koju Indonezija pruža Palestini i ideji rješavanja bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije nezavisne države (Palestine i Izraela).

Predsjednik Indonezije Widodo tokom razgovora je kazao da ta zemlja neće praviti korake ka normalizaciji odnosa sa Izraelom sve dok između Palestine i Izraela ne bude postignut trajni mir.

On je najavio da će Indonezija kao najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu nastaviti podržavati palestinsku borbu za uspostavu palestinske nezavisne i prosperitetne države.

Od sredine septembra ove godine Izrael je potpisao sporazume sa vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Baheina, Sudana i Maroka.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku izdaju.

(AA)