Vijesti

Abbas pokreće inicijativu za uspostavu međunarodne zaštite za Palestince

485views

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas planira narednog mjeseca da pokrene inicijativu osiguravanja međunarodne zaštite za Palestince nasuprot izraelskih napada i kršenja palestinskih prava i sloboda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik ureda palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeineh izjavio je za Palestinski radio da će Abbas u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obznaniti informacije o inicijativi koja za cilj ima osiguranje međunarodne zaštite za palestinski narod i njegovu borbu za nezavisnu državu Palestinu sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom i granicama iz 1967. godine.

Najviši zvaničnici Turske već neko vrijeme pozivaju na uspostavu međunarodne zaštite za Palestince, a posebno od eskalacije novih izraelskih napada u maju ove godine.

Abu Rudeineh je pozdravio poziv SAD-a Izraelu za obustavu protjerivanje palestinskih mještana iz Sheikh Jarraha te je pozvao zvanični Washington da poduzme i konkretne korake na terenu.

Prošle sedmice je Vrhovni sud Izraela odgodio finalnu presudu u slučaju deložacije četiri palestinske porodice iz istočnojerusalemskog kvarta Sheikha Jarraha.

(AA)