Vijesti

Abbas: Palestina zaslužuje da bude punopravna članica UN-a

500views

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da Ujedinjeni narodi (UN) trebaju biti pokrovitelj mirovnih pregovora između Palestine i Izraela, dodajući da njegova zemlja neće prihvatiti posredovanje SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, Abbas je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsku agresiju na Palestinu.

“Šta bi vi učinili da vam neko pokuša oduzeti vašu zemlju? Kako biste reagovali?”, kazao je Abbas prisutnima.

“Međunarodna zajednica bi trebala ispuniti svoje obaveze kako bi bila zaustavljena ova agresija i arogancija. Vrijeme je za provedbu rezolucija koje ste prihvatili, u protivnom, sve te rezolucije su besmislene”, dodao je.

Istakao je da Palestina nikada neće pokleknuti pred okupacijom Izraela, dodajući da je njegova zemlja krajnje konstrukivan akter unutar međunarodne zajednice te, kako je kazao, zaslužuje da bude punopravna članica UN-a i svih njegovih tijela.

“Jerusalem će zauvijek ostati vječna prijestolnica Palestine bez obzira na bilo kakve šeme i namjere drugih strana”, rekao je predsjednik Palestine te je ponovio podršku konceptu dvodržavnog rješenja sukoba.

Na kraju je još poručio da će izraelska okupacija jednom neminovno biti okončana kao i da će Palestina i dalje pozivati na poštivanje njezinih prava.

(AA)