Vijestiiiiii

Abbas najavio povlačenje ako se uspostavi palestinska država

626views

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nagovijestio je, u intervjuu objavljenom u subotu, da bi mogao da odstupi s položaja ove godine, ako postigne svoj politički cilj, koji uključuje osnivanje palestinske države.

“Kada sam izabran, moj program je bio: veća sigurnost, ekonomski i društveni razvoj, postizanje (palestinskog) pomirenja i onda nezavisnost naše države,” rekao je on ocijenivši da “ove godine postoji mogućnost da se to postigne”.

“Onda ću otići u penziju”, kazao je Abbas u intervjuu za italijanski list La Repubblica uoči puta u Italiju.

On je ponovio da će zato što nema napretka u mirovnim pregovorima s Izraelom, koji su zamrznuti od septembra, Palestinci unilateralno tražiti priznanje državnosti u Ujedinjenim nacijama u septembru.

“Ako nema napretka u pregovorima naš drugi izbor je da idemo pred Ujedinjene nacije,” rekao je palestinski lider.

Abbas je izabran za palestinskog predsjednika 2005. godine i ranije je najavio da se neće ponovo kandidovati na izborima koji su odavno trebali biti održani , prenosi Reuters.

Prošle je sedmice Abbasov Fatah potpisao sporazum o pomirenju s rivalskim Hamasom kojim je okončano četvorodišnje neprijateljstvo. Njime se predviđa stvaranje prelazne vlade do izbora u roku od godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ocijenio da je sporazum ogroman udarac miru. Abbas međutim smatra da Hamas, iako u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela, ne može biti isključen iz mirovnog procesa.

(RSE)