Vijesti

Abbas: Mir između Izraelaca i Palestinaca “još je moguć”

601views

Mir između Izraelaca i Palestinaca “još je moguć” – izjavio je u subotu palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, pozdravljajući napore američkog državnog sekretara Johna Kerryja na ponovnom pokretanju mirovnih pregovora.
U govoru održanom na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u gradu al-Šunah na obali Mrtvog mora u Jordanu, Abbas je pozvao Izrael da “okonča okupaciju naše zemlje”, ukloni jevrejska naselja i oslobodi palestinske zatvorenike.

“To je ono što će donijeti mir i osigurati stabilnost i za nas i za vas”, kazao je on.

Palestinski čelnik pohvalio je Kerryjeve posljednje napore na oživljavanju mirovnih pregovora s Izraelom, koji su prekinuti skoro tri godine.

“Nedavno smo uočili konkretne akcije i pokušaje da se ponovo pokrene mirovni proces kroz diplomatske napore američkog državnog tajnika Kerryja, i to nam daje nadu”, kazao je on.

Kerry je u petak zatražio od izraelskih i palestinskih čelnika da donesu “teške odluke” na kraju njegove četvrte posjete regiji otkako je preuzeo dužnost šefa američke diplomatije u februaru.

“Jasno je da dugotrajni status quo nije održiv”, izjavio je Kerry na konferenciji za novinare u Tel Avivu, dodajući da je “jedini put ka miru” moguć kroz direktne peregovore.

Palestinski zvaničnik u Ramalahu saopćio je da će se Abbas sastati s jordanskim kraljem Abdulahom, Kerryjem i brojnim evropskim ministrima vanjskih poslova na marginama foruma.

(Fena)