Vijesti

Abbas imenovao novog palestinskog premijera

625views

Prvi čovjek Palestinske vlasti Mahmoud Abbas imenova je dugogodišnjeg saveznika Mohammada Shtayyeha za novog premijera, tvrde palestinski zvaničnici.

Glasnogovornik predsjednika Nabil Abu Rudeineh izjavio je da je Abbas u nedjelju primio Shtayyeha, člana Centralnog komitera Abbasove partije Fatah, te ga zamolio da formira novu vladu, navodi palestinska novinska agencija Wafa.

Ovaj potez pojedini analičari tumače kao Abbasov pokušaj da dodatno izolira Hamas, rivalsku političku grupu koja vodi Pojas Gaze.

Prethodna vlada formirana je u periodu kada su odnosi između dvije najveće partije na palestinskoj političkoj sceni bili na visokom nivou.

‘Abbasov monopol moći’
No, u novoj administraciji dominirat će pripadnici Fataha, iako će predstavnike imati i manje palestinske partije.

Hamas, koji nije uključen u sastav vlade, tvrdi da je imenovanje Shtayyeha refleksija “Abbasovog unilateralizma i monopola moći”.

“Hamas je stava da ne priznaje ovu separtističku vladu, jer je formirana bez nacionalnom konsenzusa”, rekao je glasnogovornik organizacije Fawzi Barhoum.

Shtayyeh, bivši ministar u vladi, bio je u palestinskom pregovaračkom timu koji je u SAD-u obavljao razgovore s izraelskim predstavnicima.

Vlada prethodnog premijera Ramija Hamdallaha odstupila je u januaru, ali se očekivalo da će nastaviti raditi u tehničkom mandatu.

(Avaz)