Vijesti - stara kategorija

Abadi odobrio raspoređivanje američkih trupa

472views

Irački premijer Haider al-Abadi pristao je na raspoređivanje američkih kopnenih trupa u Iraku, izvijestio je glasnogovornik koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama Steve Warren.

“Sve strane operacije ili raspoređivanje stranih trupa u Iraku mora odobriti Vlada te zemlje i premijer Haider al-Abadi. Premijer je pristao na raspoređivanje manje od 200 kopnenih trupa”, kazao je on novinarima u Američkoj ambasadi u Bagdadu.

Objasnio je da je oformljena komisija koja će voditi istrage o ubistvima iračkih vojnika u napadima koje je izvela koalicija predvođena SAD-om.

“U istragama ćemo uzeti u obzir i Iračane”, istakao je Warren.

Američki borbeni avioni izveli su 9.000 zračnih napada na položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku, od čega je 6.000 napada izvedeno na teritoriji Iraka.

Kapaciteti za izvoz nafte

“ISIL smo pobijedili u Tikritu i Baijiju, a bit će pobijeđeni i u Anbaru”, kazao je Warren, dodavši da je 90 posto kapaciteta za izvoz nafte te oružane grupe također uništeno.

Iračka vojska počela je napade u Ramadiju kako bi zauzela centar tog grada od boraca ISIL-a, rekli su u utorak izvori za Al Jazeeru.

Akcija u prijestonici pokrajine Anbar pokrenuta je u utorak ujutro, kazao je za agenciju Reuters Sabah al-Numani, glasnogovornik protuterorističkih jedinca.

Irački vojni avioni u nedjelju su na taj grad koji je od maja pod kontrolom ISIL-a ispuštali letke, tražeći od stanovnika da ga napuste za 72 sata i navodeći sigurne puteve za izlazak.

Iračka vojska, uz podršku koalicijskih zračnih snaga, spremala je napad za preuzimanje tog grada.

(AJB)