Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Abadi: Bitka za Baidži – pobjeda ključna za slom IS-a u Iraku

511views

Predsjednik iračke vlade Haidar al-Abadi rekao je u utorak da je bitka za sjeverni irački grad Baidži i njegovu rafineriju, najveću u zemlji, ključna u borbi protiv Islamske države.

Grad, oko 190 kilometara sjeverno od Bagdada, ratište je već više od godine dana otkako su ga IDIŠ-ovci zauzeli u junu 2014.

Ako iračke snage sigurnosti i šijitske milicije preuzmu punu kontrolu područja oko grada, to bi im pomoglo u napredovanju na sjever prema Mosulu koji također drži Islamska država te ublažilo gubitke u zapadnoj pokrajini Anbar.

– Bitka za Baidži izazov je samom srcu Islamske države i njezinoj egzistenciji. Pobjeda u ovoj bitki ključna je za slom Islamske države u Iraku – rekao je Abadi.
On je to kazao u govoru vojnim zapovjednicima tokom posjeta pokrajini Saladin u kojoj se nalazi Baidži.

Jedan irački zapovjednik rekao je u utorak za državnu televiziju da su iračke snage, uz potporu milicija i američkih zračnih napada, preuzele nadzor nad zapadnim predgrađem grada Tel Abu Džaradom.

Četvrti Baidžija već su mnogo puta promijenile vladare u ovom sukobu.

Vlasti su prošli mjesec objavile da su osvojile većinu grada, no IDIŠ-ovci su napali ubrzo središnje dijelove grada i prisilili provladine snage da se povuku.

(FENA)