Kontakt grupa OIC za BiH pozvala na pomoć zbog poplava

sanel
By sanel

Organizacije islamske saradnje (OIC) pozvala međunarodnu zajednicu da pruži podršku Bosni i Hercegovini u oporavku od posljedica katastrofalnih poplava nakon sastanka ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžija sa ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) u New Yorku, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

U saopćenju se između ostalog navodi da je dr. Lagumdžija upoznao stalne predstavnike pri Ujedinjenim narodima u New Yorku zemalja članica OIC-a sa posljedicama katastrofalnih poplava nezabilježenim u posljednjih 120 godina.
 
Dr. Lagumdžija je naglasio da je poplavljeno 30 posto teritorije BiH, te da prema prvim procjenama šteta iznosi 10 posto GDP-a, istovremeno ukazujući na poseban problem minskih polja koja su usljed klizišta pomjerena.
 
Dalje se navodi da je dr. Lagumdžija potcrtao dva prioriteta vlasti u BiH a to su osiguranje krova nad glavom i zaposlenja onima koji su bez njih ostali, uz opredijeljenost da se vidljiv napredak u ispunjavanju ovih prioriteta postigne u prvih 60 dana.
 
Ambasadori zemalja članica OIC-a izrazili jednoglasnu podršku i solidarnost zemalja članica OIC-a sa vlastima i narodom Bosne i Hercegovine i naglasili da će urgentna pomoć koju su već pružile našoj zemlji biti praćena daljnjom pomoći koja će uslijediti nakon izvršene procjene štete koja će iskazati i precizne potrebe. Nadalje, Kontakt grupa OIC-a je pozvala međunarodnu zajednicu da pruži podršku vlastima i narodu BiH u njihovom zajedničkom naporu da obnove svoje zajednice i živote, u duhu solidarnosti koja prevazilazi etničke i vjerske različitosti, javlja NAP.

(NAP)

Share This Article