ISIL, najbogatiji militanti na svijetu

sanel
By sanel

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) postala je najbogatija militantna grupa svih vremena nakon što je opljačkala 500 milijardi iračkih dinara (429 miliona dolara) iz Centralne banke Mosula, saopćio je regionalni guverner.

Guverner Ninive Atheel al-Nujaifi potvrdio je za Kurdsku televiziju da su borci ISIL-a opljačkali milione iz brojnih banaka širom Mosula. Vjeruje se da je ukradena i velika količina zlatnih poluga.

Nakon opsade drugog po veličini grada u zemlji, plijen koji je ova grupa sakupila potisnuo je na drugo mjesto Al-Kaidu, te mnoge bogate male narode kao što su Tonga, Kiribati, Maršalovi otoci i Falklandski otoci, navodi Internet magazin International Business Times u svom britanskom izdanju.

Finansijska sredstva koja ISIL sada posjeduje vjerovatno će otežati borbu Iračke vlade da uguši pobunu koji je usmjerena na stvaranje islamske države preko sirijsko-iračke granice.

Munjeviti napad

Borci ISIL-a preuzeli su kontrolu nad Mosulom nakon što su potisnuli vladinu vojsku u munjevitom napadu u ponedjeljak, zbog čega je blizu 500.000 ljudi bilo primorano napustiti grad.

Irački premijer Nouri al-Maliki od Parlamenta je zatražio da proglasi vanredno stanje u državi i objavio opću mobilizaciju.

Pobunjenici su oslobodili gotovo hiljadu zatvorenika iz centralnog zatvora u Mosulu, saopćili su viši policijski službenici. Oni također kontroliraju aerodrom i lokalnu TV stanicu u tom gradu.

Borci ISIL-a su također zaplijenili značajne količine vojne opreme koju je isporučio SAD. Već su se pojavile fotografije na kojoj pripadnici ISIL-a paradiraju sa zarobljenim Humvee vozilima u susjednoj Siriji, gdje vode rat protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Najbogatije militantne grupe

1) Talibani – 70 – 400 miliona dolara

2) Hezbollah 200 – 500 miliona dolara

3) FARC – 80 – 350 miliona dolara

4) Hamas – 70 miliona dolara

5) Al-Shabab – 70 – 100 miliona dolara

(AJB)

Share This Article