Nastavak suđenja članovima Muslimanske braće

sanel
By sanel

Suđenje 17-erici članova Muslimanske braće, koji se terete za ubistva, nasilje i terorističke aktivnosti u Egiptu, bit će nastavljeno danas.

Suđenje, koje se vodi na Krivičnom sudu u Kairu, odgođeno je za danas zbog nespremnosti svjedoka, javlja Agencija Anadolija.

Prema izvorima turske agencije, suđenje će biti održano za 17 članova Muslimanske braće, među kojima se nalazi i predsjednik Savjetodavnog vijeća te organizacije Mohammed Badie, koji je ranije osuđen na smrtnu kaznu.

Članovi Muslimanske braće se terete za ubistva devet osoba, držanje nelegalnog naoružanja, ranjavanje 91 osobe, ali i da su članovi terorističke organizacije.

Suđenje će, zbog saslušanja svjedoka, biti održano u srijedu.

Na smrt 683 osuđenih

Agencije podsjećaju da je sud u provinciji Minya osudio 683 osobe na smrt na osnovu optužbi vezanih za nerede u policijskoj stanici u gradu Edwa koji su se desili 14. augusta prošle godine, istog dana kada su snage sigurnosti ubile stotine demonstranata u Kairu.

Svi oni su, uključujući zatvorenog Mohammeda Badiea, lidera Muslimanske braće, optuženi da su članovi ili simpatizeri zabranjene Muslimanske braće i Muhameda Mursija, kojeg je vojska iste godine svrgla sa pozicije predsjednika Egipta.

Odluka suda proslijeđena je egipatskom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu, na odobravanje, što se smatra formalnošću.

Partija slobode i pravde, političko krilo Braće, saopćila je da ta presuda “proturječi svim svjetskim pravnim normama”.

Strane vlade i grupe koje se bore za ljudska prava su također osudile presude.

(AJB)

Share This Article