Hebib: U ratu smo znali gdje je linija, a danas ni ko ni odakle puca

sanel
By sanel

Volio bih kada bih vam mogao reći da je odbrana BiH završena. Ali, nažalost to vam ne mogu konstatirati s obzirom da se još uvijek sasvim drugim veoma težim sredstvima vodi presing, pa da kažem i jedan tihi rat. BiH napadaju težim sredstvima protiv kojih se teško boriti, jer u ratu smo znali da se puca s Trebevića, a danas ne znamo odakle se puca i ne znamo ni gdje je linija ni ko puca, a znamo da nema mira, kazao je za novinsku agenciju Patria Avdo Hebib iz Udruženja „Patriotska liga“ povodom godišnjice obilježavanja osnivanja Patriotske lige 10. juna.

– Znamo da ne možemo napraviti iskorak dalje u pravljenju države i koriste se veoma suptilne psihološke metode pritiska na narod i nažalost moram vam reći da po mojoj skromnoj procjeni mislim da rat u BiH još uvijek traje. Ne znam do kada će, jer životna pitanja ne možemo riješiti zakonskim putem već tražimo pomoć međunarodne zajednice da prisile nekoga da usvoje taj zakon da krenemo naprijed, to su te odbrambene linije koje ne daju naprijed i koje ne dozvoljavaju uspostavljanje mira – kaže Hebib.

On je dodao da neke snage u BiH traže osjećaj nesigurnosti, a što povezuje i s paljenjem zgrade Predsjedništva BiH.

–  U ratu nismo dozvolili da se zapali zgrada Predsjedništva, a sada se zapali. Prema tome šta je to, nema se šta uporediti. Ko je to tada čino znali smo, a ko je danas neće niko da otkrije, ni ko je organizator ni ko je vodio to niti s kojim ciljem je to urađeno – dodao je Hebib.

Inače, Hebib 10. juni 1991. godine vidi kao jedan od značajnijih datuma u historiji BiH o kojem treba da se priča i vode razgovori.

– Kada je Bošnjačko nacionalno vijeće vidjelo kakva je situacija i kako se priprema veliko zlo BiH, tada je održana sjednica prvaka SDA, odnosno tada pokreta, u Domu policije i tada se izvršila analiza stanja od raspada bivše Jugoslavije i priprema za napad na BiH poslije Slovenije i Hrvatske, znalo se da će uslijediti napad na BiH – govori Hebib.

Onda se, nastavlja dalje Hebib, rukovodstvo stranke SDA osjećalo najodgovornijim da učini nešto, da pripremi narod za odbranu.

– Tako smo održali sastanak gdje je bilo preko 350 predstavnika iz svih krajeva BiH. Zauzet je stav da se narod pokuša pripremiti za odbranu, jer je već bilo izvjesno da će se desiti agresija na BiH. S obzirom da nas je izdala tadašnja JNA pristupilo se i organizovanju odbrane, tako da smo formirali i organizirali Oružane snage za odbranu. To se jedino i moglo kroz čitav taj front, a čitav narod je činio taj front – dodao je Hebib.

Tada je formirano devet regionalnih odbora Patriotske lige, oni su dalje organizirali po općinama i dali su određene instrukcije i zadatke da se narod pokuša pripremiti onoliko koliko je bilo moguće.

– Bilo je jako teško jer su Teritorijalnu odbranu bili razoružali. Sa Patriotskom ligom smo donijeli odluku da se izvrši mobilizacija rezervnog sastava policije, jer mi nismo imali čime da branimo narod. Ni oružja ni ljudi nismo imali, tako da je donesena odluka o mobilizaciji rezervne policije. On je bio narušen odlaskom ture srpskih članova rezervne policije, onda smo popunili sastav s članovima Patriotske lige i uspostavili smo jednu vojnu strukturu zajedno – pojašnjava Hebib.

On dodaje da je dosta upsješno uspostavljena ta prva odbrambena struktura vojnih snaga.

– Najgore je bilo što nam je vojska uzela oružje Teritorijalne odbrane, kao i dio policijskog naoružanja koje je bilo u vojnim skladištima. I tu smo bili hendikepirani, nešto smo nazor, nešto ne znam ni ja na koji način smo naoružavali narod – dodao je Hebib ističući da se 10. juni uvijek mora obilježavati kao jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

Kao i prethodnih godina jučer je u Domu policije u Sarajevu prigodno obilježeno osnivanje Patriotske lige.

(NAP)

Share This Article