Al-Sisi predsjednički mandat počeo prijetnjama

sanel
By sanel

Novi predsjednik Egipta obećao da će raditi na pomirenju, ali ne s onima koji su odgovorni za ‘prolijevanje krvi’.

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi upozorio je nekoliko sati nakon polaganja zakletve da neće biti milosti prema onima koji su počinili zločine ili imaju krvave ruke.

U televizijskom obraćanju naciji, Sisi je obećao da će raditi na pomirenju, ali ne s onima koji su odgovorni za “prolijevanje krvi”, prenose agencije.

“Radujem se novoj eri izgrađenoj na pomirenju i toleranciji, osim s onima koji su činili zločine ili koristili nasilje kao oruđe”, rekao je Sisi.

“Jasno poručujem onima koji su prolijevali krv nevinih i ubijali, sinove Egipta, za njih nema mjesta u našem pohodu”, kazao je Sisi.

Bivši načelnik generalštaba egipatske armije al-Sisi položio je u nedjelju zakletvu za novog predsjednika Egipta, na ceremoniji koju je obilježilo slabo prisustvo zapadnih saveznika, zabrinutih zbog gušenja opozicije poslije svrgavanja legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

Ubijanje i hapšenje

Sisi je ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, sa osvojenih 97 posto glasova.

Izborima su prethodile tri godine nemira koji su počeli s izbijanjem narodne pobune, u kojoj je sa vlasti svrgnut tadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

Mursi, koji je opstao na vlasti godinu dana, optuživan je za uzurpiranje vlasti, nametanje stavova svog pokreta Muslimanska braća o islamu i lošu ekonomsku politiku, što on negira, prenose agencije.

Nakon što ga je Sisi smijenio i postao de facto lider Egipta, snage bezbjednosti su krenule u jednu od najoštrijih kampanja protiv Muslimanske braće za 86 godina koliko postoje.

U toku te kampanje na stotine ljudi je poginulo u uličnim protestima, a hiljade su uhapšene.

(Agencije)

Share This Article