Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima od 24. aprila štrajkuju glađu

sanel
By sanel

Treći pregovori između uprava izraelskih zatvora i predstavnika palestinskih zatvorenika koji štrajkuju glađu su okončani neuspjehom, a najmanje 13 zatvorenika je usljed gladi zadobilo ozbiljne zdravstvene probleme, dok se dva zatvorenika nalaze u kritičnom stanju.

Iz alestinske nevladine organizacije Klub palestinskih zatvorenika javljaju da je 13 zarobljenika zadobilo unutrašnja krvarenja probavnog trakta, a da su dva zatvorenika hospitalizirana.

„Uprava izraelskih zatvora je dala jasnu poruku da ih nije briga za smrt ljudi. Od zatvorenika traže hitan prekid štrajka, a za uzvrat im obečavaju da će hospitalizirati i drugih 11 zatvorenika koji imaju ozbiljne probleme. Dvojica su već na intenzivnoj njezi. Veliki je broj i hronično oboljelih zatvorenika, dijabetičara i drugih koji štrajkuju i njihovo stanje je sve teže“, upozoravaju iz nevladine organizacije.

Blizu 200 palestinskih zatvorenika od 24. aprila štrajkuje glađu zbog činjenice da su pritvoreni u izraelske zatvore bez suđenja.

Administrativna hapšenja Palestinaca su praksa izraelskih snaga sigurnosti koje na osnovu podataka Tajne službe i zbog navodnih sigurnosnih razloga hapse Palestince. Privedenima se izriče pritvor i do šest mjeseci, pa čak i do pet godina ukoliko to odluči izraelski Voni sud.

Štrajku palestinskih zatvorenika se iz solidarnosti pridružio i veliki broj članova njihovih porodica i sunarodnjaka.

Palestinske nevladine organizacije tvrde da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi najmanje 5.271 palestinskih zatvorenika, uključujući i brojne zatvorenike kojima nije suđeno.

(AA)

Share This Article