Apel Inzku zbog spomen-ploče Mladiću

sanel
By sanel

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je ploču u čast optuženom za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Ploča se nalazi na zidu uz cestu između dva bosanskohercegovačka entiteta. Postavljena je prošloga mjeseca u vrijeme velikih poplava, pa je time i taj događaj prošao medijski nezapaženo.

Sveštenik Vojislav Čarkić, prilikom čina blagoslova spomen-ploče, rekao je kako su se 19. maja 1992. godine okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će, dodao je Čarkić, „sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa“.

Reakcija i sankcija

Društvo za ugrožene narode u BiH uputilo je apel Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku i članovima diplomatskog kora u toj državi, u kojem se navodi kako je „skandalozno postaviti spomen-ploču Ratku Mladiću na mjestu sa kojeg je od njegovih granata ubijano na hiljade nedužnih Sarajlija“, prenosi agencija Fena.

„Još je skandaloznije odavati počast komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, dakle iste one vojske koju je Međunarodni sud pravde u Den Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore proglasio krivom za počinjeni genocid“, istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Od visokog predstavnika Inzka, kao i od članova diplomatskog kora, zahtijevaju da adekvatno reagiraju i sankcioniraju ovaj čin koji ima političku pozadinu, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

(AJB)

Share This Article