Oštar odgovor Palestinaca na ilegalna naselja

sanel
By sanel

Palestinska samouprava će na najavu izgradnje novih izraelskih naselja ‘odgovoriti na dosad neviđen način’.

Palestinske vlasti u četvrtak su saopćile da će na dosad “neviđen” način reagirati na činjenicu da je Izrael raspisao konkurse za gradnju novih jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu.

“Izrael bi morao shvatiti da je njegova kolonizacijska politika neprihvatljiva”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, naglašavajući kako se cijeli svijet protivi izraelskoj kolonizaciji, prenosi Hina.

Palestinska samouprava “na taj će potez odgovoriti na dosad neviđen način”, rekao je u izjavi koju je objavila službena novinska agencija WAFA.

“Naselja na palestinskim područjima okupiranima 1967. bespravna su i neprihvatljiva pa oko njih neće biti mira”, zaključio je.

Žalba PLO-a

Palestinska oslobodilačka organizacija će se žaliti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog izgradnje izraelskih naselja, nakon što je Izrael objavio konkurs za izgradnju novih stanova, kazala je ranije u četvrtak viša zvaničnica.

“Izvršni odbor PLO-a ovu posljednju eskalaciju prati sa najvećom pažnjom”, rekla je Hanan Ashrawi u saopćenju na engleskom.

Komitet “će uzvratiti obraćanjem i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i Generalnoj skupštini, što je pravilan način za obuzdavanje ovog teškog prekršaja i za osiguranje odgovornosti”, dodala je ona. 

Prethodno je izraelski ministar za stanogradnju Uri Ariel objavio konkurs za izgradnju 1.100 novih stambenih jedinica u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali i 400 stanova u anektiranom i okupiranom istočnom Jerusalemu, prenose izraelski mediji.

To je odgovor, kazao je ministar, na formiranje nove palestinske Vlade nacionalnog jedinstva, koja uključuje i grupu Hamas, prenosi Hina.

“Pozdravljam odluku da se na odgovarajući način odgovori palestinskoj terorističkoj vladi. Izrael ima pravo i zadaću da gradi širom zemlje”, izjavio je ministar, član stranke Jevrejsko ognjište, bliske doseljenicima.

Velika gradnja

U konkursu se navodi da bi se trebali izgraditi novi stanovi u naseljima Efrat, Betar Illit, Geva Binyamin, Ariel, Alfe Menashe i Givat Zeev na Zapadnoj Obali, te u Ramat Shlomou, četvrti istočnog Jerusalema.

U ponedjeljak je u Ramallahu na Zapadnoj Obali inaugurirana nova palestinska vlada, sastavljena od nezavisnih uglednika i tehnokrata, koju podržava i Hamas.

Njeno formiranje pozdravili su Evropska unija, Rusija, Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države, izazvavši ogorčenje Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je “duboko uznemiren” zbog odluke SAD-a da ne prekida odnose sa novom palestinskom vladom, koja ima podršku Hamasa.

(Izvor: Agencije)

Share This Article