Razmjena zarobljenika između talibana i Amerikanaca

sanel
By sanel

Afganistanski talibani oslobodili su Bowea Bergdahla (28), američkog vojnika koga su zarobili 2009. godine u Afganistanu.

Zauzvrat, američke vlasti su prebacile u Katar petoricu talibana koji su godinama bili zatočeni u vojnoj bazi u Guantanamu.

Njegovo oslobađanje dio je dogovora koji su američke vlasti sklopile sa talibanima, u pregovorima koji su vođeni pod pokroviteljstvom katarske Vlade.

Prema zvaničnim izjavama zdravstveno stanje oslobođenog vojnika je zadovoljavajuće.

Obama se zahvalio katarskom emiru

“Doznali smo da je poručnik Bergdahl prebačen na skrb američkim snagama za specijalne operacije u Afganistanu u subotu. Devetnaest pripadnika talibana predalo ga je snagama specijalnih operacija. Zauzvrat pet talibana, zatvorenika iz zaljeva Guantanamo je u procesu prebacivanja, kako smo shvatili, Kataranima, koji će ih zatim predati dalje. Oni će otići u Katar, imati će zabranu putovanja na barem godinu dana i držat će ih se u sigurnim uvjetima, nemamo više detalja. 

Predsjednik Barack Obama srdačno je zahvalio katarskom emiru zbog njegove uloge u svemu ovome. Kao što znate, Katar je posredovao sada već nekoliko godina između talibana i SAD-a, u tajnim i otvorenim pregovorima s afganistanskom Vladom. To je bio dio agende već godinama, poručnik Bergdahl se koristio za poboljšanje odnosa i povjerenja s SAD-om. Ti pregovori su čini se, napokon urodili plodom. Poručnik Bergdahl je pušten, i sada se treba vidjeti kada će napokon biti prebačen u Sjedinjene Američke Države”, izvijestio je iz Washingtona Shihab Ratansi.

Bergdahla su talibani držali od 30. juna 2009. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article