Egipat: Desetine osoba privedeno zbog protesta protiv rezultata izbora

sanel
By sanel

Nekoliko desetina demonstranata privedeno je danas diljem Egipta zbog protesta protiv rezultata nedavno održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA). Naime, policija je privela na desetine osobe pod navodima da su pokušali da ugroze održavanje, ali i legitmitet održanih izbora za predsjednika države.

Najviše osoba je privedeno u Aleksandriji, Es-Sarkiyyju, Minyji, Beni Suveyfu i Asyuut, pod optužbom da su organizovali proteste pred izbornim mjestima u cilju sprječavanja izbornog procesa.

Prema navodima policije, privedene osobe će ostati u pritvoru narednih 15 dana.

S druge strane, u protestima protiv vojnog udara u glavnom gradu Egipta Kairu ubijene su četiri osobe.

Na poziv pokreta Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu Egipta u Kairu su održani protesti protiv rezultata nedavno održanih predsjedničkih izbora.

U saopćenju ovog pokreta je navedeno da su u predgrađu Ayn Sems na istoku Kaira snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante. U sukobu dvije strane snage sigurnosti su bojevom municijom usmrtile četiri osobe, među kojima i dvije žene, dok su tri osobe ranjene.

Inače, veliki broj pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija diljem Egipta održava proteste protiv tek održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji tvrdeći da izlaznost nije prešla 10 posto zbog čega ne priznaju rezultate izbora.

Prema nezvaničnim rezultatima, bivši ministar odbrane Egipta Abdulfettah es-Sisi je osvojio 96,7 posto glasova, a lider egipatske ljevice Hamdeen Sabbahi 3,3 posto. Zvanični rezultati će biti objavljeni 5. juna.

(AA)

Share This Article