TIKA priskače u pomoć Rohingya muslimanima

sanel
By sanel

Turska državna agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) stanovnicimaThandwe u mijanamarskoj pokrajini Arakan podijelila je pomoć u vidu namirnica, kuhinjskih potrepština i odjeće.
U pisanom saopćenju TIKA-e navedeno je da je u najnovijim napadima prošlog mjeseca u mjestu Thandwe zapaljeno ukupno 160 kuća, od kojih su 11 kuće budista, zbog čega je oko 950 osoba ostalo bez krova nad glavom. U saopćenju je rečeno da je nakon “nemilih događaja” Ured koordinatora TIKA-e za Mijanmar izvršio analizu i utvrdio hitne potrebe unesrećenih u incidentima.
 
S ciljem pomaganja i shodno potrebama ugroženih građana, TIKA je dostavila pomoć u hrani, kuhinjskim potrepštinama i odjeći. Pomenuta pomoć je uručena unesrećenima.
 
” Nakon Rohingya muslimana, koje su Ujedinjene nacije uvrstile na listu najugroženijh nacionalnih manjina na svijetu koje su najviše izložene diskriminaciji, a poslije najnovijih sukoba u regiji, i ostale etničke grupe muslimana se bore protiv problema nestašice hrane i smještaja. Iz tog razloga, TIKA nesmanjenom žestinom nastavlja djelovati kako bi pružila ruku pomoći Turske i pomogla potlačenima na ovim prostorima”, navedeno je u saopćenju TIKA-e.

(AA)

Share This Article