S. Arabija protiv Holandije: “Islam uzvraća udarac”

sanel
By sanel

Islam uzvraća udarac – tako bi se moglo reći za najavljenu akciju Saudijske Arabije protiv Kraljevine Holandije. Iako se zvanični Den Haag ogradio od nedavne, još jedne u nizu, akcije prvog islamofoba Evrope, Geerta Wildersa, kralj Abdullah, vladar bogate arabijske zemlje misli da je “dara prevršila mjeru”. Saudijci ne mogu da pređu preko poruke stickera sa zelenom pozadinom na kojem je arapskim pismom rečeno – Islam je laž! Muhamed je lopov! Kuran je otrov! Sa tim pamfletom Wilders se šepurio pred kamerama i u dvorani parlamenta, “začinivši” arapska slova zastavom Saudijske Arabije.

Lokalni mediji u Riyadu, prema informacijama iz Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije, javljaju da je kralj Abdullah naredio da se moraju prekinuti svi privredni odnosi sa Holandijom. Kompanije iz Niske zemlje neće moći više učestvovati na natječajima za nove poslove, a zabraniće se i uvoz roba sa oznakama NL. Koliki ce to biti udarac za Den Haag najbolje ilustruju podaci iz protekle godine, kada je privredna saradnja izmedju Holandije i Saudijske Arabije bila veća od šest milijardi eura. Iz zemlje lala i kanala izvozili su uglavnom razne vrste mašina, hemijske i prehrambene proizvode.

Vijesti iz Riyada shvaćene su veoma ozbiljno i premijer Mark Rutte žurno upućuje državnu delegaciju najvišeg ranga u pokušaju ublažavanja saudijske ljutnje. U izjavi za domaće medije šef holandske vlade potcrtava da se njegov kabinet na vrijeme ogradio od “neobjašnjive” akcije Geerta Wildersa, koja bi mogla rezultirati velikim udarcem na ovdašnju privredu. U pitanje bi mogla doći i brojna radna mjesta, što nije nimalo ugodno u trenucima kada Kraljevina biljezi nezapamćeno visoku nezaposlenost.

Oglasila su se i brojna udruženja Marokanaca u Holandiji, koji su posebno na meti Wildersove islamofobije. Svojim obraćenjem nadležnim vlastima Saudijske Arabije pokusavaju objasniti da će najavljeni bojkot pogoditi i brojne muslimane koji žive u Nizozemskoj. U poruci Riyadu kazuju da oni kao muslimani u potpunosti mogu razumjeti ogorčenost Saudijske Arabije ispadima islamskog rasiste, kako nazivaju Wildersa. Tvrde da su iscrpili sve demokratske metode u borbi protiv bolesnih tvrdnji te “figure”. Nabrajaju da su ko zna koliko puta bezuspješno pokušavali Wildersa dovesti pred sud zbog njegovih rasističkih izjava.

Nakon svega javio se i uzročnik međudržavnog mogućeg konflikta, Geert Wilders: “To je frontalni napad na našu slobodu izražavanja. Kao demokrata to ne mogu prihvatiti. Mi ne smijemo dozvoliti da nam barbarske zemlje začepe usta kada su u pitanju ljudske slobode.”

Dan prije uzbune zbog najava iz saudijske Arabije, Wilders se “proslavio” novim nastupom. Ovog puta ispred EU u Bruxellesu. Populistički je privukao pažnju medija simbolično izrezujući jednu od zvjedica sa plave zastave Evropske unije. Popratio je to riječima da ta zvijezda predstavlja Holandiju koja više nikada neće biti u sklopu zajednice koja samo uzima, a ništa ne daje. Ustvrdio je da je birokaracija iz Bruxellesa ugrozila samostalnost njegove zemlje gospodareći nametnutim regulama sudstvom, bankama, ekonomijom.

(e-novine)

Share This Article