U Kelnu vanredno zbog Erdogana

sanel
By sanel

Izveštači se slažu da je “vanredno stanje” i javljaju da je u grad stiglo i 15.000 njegovih ljubitelja, ali i hiljade protivnika.

Mediji, povodom dolaska Erdogana u nemačku metropolu u Severnoj Rajni Vestfaliji, gdje su mnogi Turci našli uhlebljenje, pišu da njemački poreski obveznici plaćaju veliki dio cijelog ovog događaja-spektakla i navode ovu posjetu kao svojevrsnu provokaciju turskog premijera.

Samo angažman njemačke policije danas u Kelnu košta oko 200.000 evra, tvrde upućeni i navode da je oficijelni povod Erdoganove posjete deseta godišnjica od formiranja Unije evropsko-turskih demokrata koja podržava Erdoganovu vladajuću partiju.

Njemački političari, međutim, optužuju Erdogana da prebacuje tursku izbornu kampanju na njemačko tlo i da pred izbore u avgustu želi u Kelnu da vrbuje za glasove oko milion i po Turaka, koji žive u Njemačkoj.

U cijelu ovu priču uključila se i njemački kancelar Angela Merkel koja je savjetovala uzdržanost Erdoganu tokom posjete Kelnu.

U Njemačkoj su sve veće kritike javnosti i političara zbog Erdogana, na koga su se, poslije rudarske tragedije u Somi sa brojnim mrtvim i neprihvatljivim potupcima Turske protiv demonstranata, svalile mnoge kritike.

Volfgang Bozbah iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) rekao je da Erdogan dolaskom u Keln želi da svoju izbornu borbu prebaci u Njemačku.

“Teško je podnošljivo to da Erdogan, preko velikog skupa u Kelnu, želi da tursku izbornu borbu prebaci u Nemačku”, rekao je Bozbah koji je predsjednik Odbora za unutrašnju politiku njemačkog Bundestaga.

“U aktuelnoj situaciji on (Erdogan) trebalo bi da se od ‘jutra do sutra’ bavi pitanjem kako je moglo doći do katastrofalne rudarske tragedije u Turskoj”, rekao je Bozbah tabloidu “Bild”, a mediji računaju da će se na kontrademonstracijama u Kelnu okupiti više od 10.000 ljudi, protivnika Erdoganove posjete i podsjećaju da se 10. avgusta u Turskoj održavaju predsednički izbori.

Erdogan, jedan od najvećih kritičara njemačke unutrašnje, ali i spoljne politike, prilikom svojih posjeta izaziva brojne diskusije i kritike i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

On ponekad zna da, poput rok-zvijezde, okupi svoje zemaljake i u atmosferi turskih zastava, muzike i čežnje za dalekom Anadolijom i pomiješanom sa realnosti života na njemačkom tlu govori o malim Turcima koji prvo treba da uče turski, a onda njemački jezik, o integraciji kao asimilaciji o pravima i kulturi…..

Merkelova je Erdogana, koji važi u Berlinu za teškog partnera za razgovor, posjetila prošle zime na Bosforu.

Za Erdogana se u Njemačkoj kaže da je zahtijevan, težak partner za razgovor, čiji se postupci ne mogu predvidjeti, slično, kako njemačka strana ocjenjuje, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je ponekad personifikovana ljubaznost, a ponekad nastupa kao neljubazni, agresivni despot, smatraju njemački medijski analitičari, ukazujući da se Merkel u Turskoj trudila da omogući dobro raspoloženje i da je čak imala i jedan mali turistički izlet, što rijetko čini na svojim inostranim putovanjima.

Analitičari ocjenjuju da kada je riječ o njemačko-turskim odnosima, tu nema vidljivih pomaka ni kada je riječ o”zaglavljenim” pristupnim pregovorima Turske sa EU, ni u pitanju turske ljutnje zbog, navodno, blagog stava Berlina prema kurdskoj zabranjenoj PKK partiji, nepomirljivog stava Ankare prema Kipru…

Erdoganovi nastupi u Njemačkoj, gdje ga zemljaci slave kao”pop-zvijezdu”, a njemački političari, uglavnom, kritikuju, izazivaju uvijek komentare, nezavisno od toga šta on predlaže.

A, Erdogan, između ostalog, predlaže da mali Turci koji žive u Njemačkoj prvo uče turski, pa tek onda njemački jezik, upozorava na porast neprijateljstava prema strancima i rastuću islamofobiju, govori”da” integraciji i “ne” asimilaciji, kritikuje evropsku politiku Merkelove, traži osnivanje turskih gimnazija……

Analitičari ocjenjuju da bez obzira na velike razlike u viđenjima i mišljenjima, ipak, treba da bude naglašeno ono sto je zajedničko- a to su osim intenzivne privredne saradnje, izražene u najmanje sedam milijardi evra njemačkih investicija u Turskoj i 350.000 Turaka, zaposlenih u tim firmama.

“Dijelim mišljenje da su odnosi između ljudi u Nemačkoj i Turskoj, posebno, zbog velikog broja turskih građana ili njemačkih državljana turskog porijekla koji ovdje žive-jedan važan dio naših bilateralnih odnosa”, rekla je Merkelova prošle zime na Bosforu.

(Minber.ba/Tanjug)

Share This Article