155 pristalica Muslimanskog bratstva osuđeno na zatvorske kazne

sanel
By sanel

Egipatski sud u srijedu je osudio 155 pristalica Muslimanskog bratstva na zatvorske kazne i za 54 je izrekao kazne doživotne robije, u slučaju povezanim s nasiljem u pokrjini Mansour u delti Nila u augustu prošle godine, nakon svrgavanja pedsjednika Mohameda Mursija, saopćili su pravosudni izvori.

Ostali optuženici osuđeni su na kazne zatvora između tri i deset godina. Optužbe uključuju poticanje na nasilje i haos, i članstvo u zabranjenoj grupi.
Policija je ispaljivala suzavac na demonstrante ispred sudnice koji su uzvikivali parole protiv presuda, prenosi Reuters.

Protesti zbog Sisijeve kandidature, privedeno 40 studenata

Protesti protiv predsjedničke kandidature bivšeg ministra odbrane Egipta Abdulfettaha es-Sisija održani su diljem te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA). Protesti su održani u svim egipatskim gradovima, u prvom redu prijestolnici Kairu prilikom čega su tražili bojkot predsjedničkih izbora.

Demonstranti su nosili znak “Rabia” te su tražili oslobađanje privedenih demonstranata na ranije održanim protestima.

Policija je na univerzitetima Al-Azhar i Aleksandrija intervenisala suzavcem. Oko 40 studenata je privedeno, dok su neki i povrijeđeni zbog dejstva suzavca.

Službenici Univerziteta Al-Azhar navode da je na fakultetu za trgovinu pronađena eksplozivna naprava.

Dekan fakulteta Said Abdulal navodi da je on bio meta eksplozivne naprave.

Na predsjedničkim izborima, koji će biti održani 26. i 27. maja, natječu se bivši ministar odbrane Egipta Abdulfettah es-Sisi i predsjednik Narodne platforme, Hamdin Sabbahi.

(AA/FENA)

Share This Article