Hiljade ljudi evakuiranih na sjeveru BiH

sanel
By sanel

Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji „Visoč“ na području Bijeljine, a i pored velikih napora da se odbrani preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i selo Balatun.

Ekipe civilne zaštite i građani tokom noći su radile na premještanju vreća sa pijeskom iz grada u crnjelovsko naselje Burum, gdje je oko 200 mještana sela Crnjelovo radilo na utvrđivanju kanala koji prijeti da poplavi Crnjelovo, saopćeno je iz Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina.

Uporedo sa radovima na osiguranju kanala i nasipa, vršena je evakuacija stanovništva iz sela ugroženih od vode iz Save.

Ukupno je evakuirano blizu 6.000 stanovnika, od kojih je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama Knez Ivo od Semberije i Vuk Karadžić u Bijeljini, Gimnaziji Filip Višnjić, sportskoj dvorani u Bijeljini i đačkom domu u kojem su smještena stara lica, a od ranije je u kasarni i Sokolskom domu smješteno 288 lica.

Osim rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva i Velinog Sela, ekipe za spašavanje evakuiraju ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

(AJ Balkans)

Share This Article