Mujo Šišić iz Željeznog Polja: Još se čuje škripa kuća koje tonu

sanel
By sanel

Ovdje se još uvijek čuje škripa kuća koje tonu. Jezivo je – rekao je za bh. novinsku agenciju Patria Mujo Šišić, koji se u ovom trenutku nalazi u Željeznom Polju.

Već četvrti dan zajedno sa ostalim sposobnim muškarcima evakuiše stanovnike Željeznog Polja prema Žepču ili Begovom hanu. Klizišta pred njihovim očima odnose kuće.

“Opasno je i strašno. Formirali smo krizne štabove i radimo neprestano, nikoga ne ostavljamo na cjedilu”, govori Šišić. Telefoni u Željetnom Polju ne rade, a mobilna telefonija gubi signal. U razgovoru za Patriu, koji se često prekida, Šišić kratko kaže da u on i njegove kolege iscrpljeni i umorni. Potrebnam im je pomoć. Dosta se troše i na evakuiranje stoke. To je ljudima ovdje jedan od glavnih prihoda i niko ne želi ostaviti kravu  ili ovce u štalama.

“Imamo vodu, ali nam ponestaje hrane. Slabi smo i sa komunikacijom. Nemamo struju”, govrori nam Šišić.

Oko 5.000 stanovnika Željeznog Polja suočeno je sa teškim poplavam i klizištima. Od 11 zaseoka njih osam je uništeno. Neka u potpunosti.  Zaseok Balčići odsjećen je od ostatka sela. Ljudima u ovom mjestu ne može se prići bez halikoptera.

Turska agencija za razvoj (TIKA) uspjela je danas u Željezno Polje dopremiti kamion sa naftom, alatom, čizmama i drugim potrepštinama, ali ovim ljudima potrebna je pomoć idalje.

“Sada nam je najvažnije da nam neko pomogne da uspostavimo putnu komunikaciju sa ostalim mjestima”, govori Šišić, prenosi Patria.

(NAP)

Share This Article