Promjena politike: Saudija spremna na pregovore sa Iranom

sanel
By sanel

Saudijska Arabija je spremna da pregovara o poboljšanju odnosa sa Iranom, svojim regionalnim rivalom, rekao je u utorak saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal, izvještavaju novinske agencije APF i Reuters.

On je dodao da je Kraljevina pozvala iranskog ministra vanjskih poslova u Rijad, što bi moglo značiti poboljšanje diplomatskih odnosa ovih država.

“Iran je susjed, mi imamo odnose s njima i pregovarat ćemo s njima,” rekao je saudijski ministar novinarima u Rijadu.

“Razgovarat ćemo s njima u nadi da ukoliko postoje određene razlike, da će biti riješene na zadovoljstvo obje države,” rekao je on.

“Nadamo se će Iran postati dio napora da se ova regija učini sigurnom i prosperitetnom koliko je to moguće, a ne dio problema nesigurnosti regije.”
Faisal je rekao da je Muhameda Javad Zarifa pozvao u posjetu Saudijskoj Arabiji. Iranski ministar vanjskih poslova je u proteklom vremenu bio u posjeti ostalim zaljevskim državama, ali ne i u Rijadu. Zarif je u decembru izjavio da bi volio posjetiti Rijad i pozvao je Kraljevinu da zajedno s Teheranom traži rješenje za regionalnu “stabilnost”.

Saudijski politički analitičar: Ovo je senzacija

Saudijski politički analitičar i pisac Jassir al-Jassir nazvao je najavu princa Faisala “senzacijom” i “ogromnom promjenom” u poziciji Rijada naspram Irana.

“Iran je morao ponuditi nešto što je navelo Saudijsku Arabiju da otvori vrata razgovorima,” rekao je on.

Dodao je da bi te dvije regionalne sile mogle usaglašavati stavove oko regionalnih pitanja kao što su Liban, Sirija i Irak.

(Nasevijesti.com)

Share This Article