Vučić u Sarajevu: “Odnosi Srbije i BiH izuzetno važni”

sanel
By sanel

Uz počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH raspoređenu duž crvenog tepiha pred zgradom Institucija BiH dočekan je premijer Srbije Aleksanadar Vučić. Svoju prvu zvaničnu posjetu u svojstvu premijera započeo je sastankom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom na čiji je poziv i došao u BiH. Vučić je u pratnji ministra finansija Srbije Lazara Krstića sa prvim čovjekom Vijeća ministara razgovarao o ponajprije o ekonomskim pitanjima.
 
„Sastanci bili sa dubokim uvažanvanjem“ naveo je Bevanda, te dodao kako su se dotakli nekih otvorenih pitanja koje imaju BiH i Srbija „kao što je granica, sukcesija, ali i rekli smo da je privreda prioritet, da je granica prednost i da robna razmjena ima uzlazni trend ali zajedničkim naporima možemo učiniti puno više“, podcrtao je Bevanda.
 
Također je napomenuo kako se uskoro očekuje i odluka o tome hoće li prije općih izbora u BiH koji se održavaju u oktorbru biti održana zajednička sjednica vlada dvije zemlje.
 
Govoreći o motivima svoje posjete Vučić je naglasio kako niko na njega nije vršio pritisak da posjeti BiH, već je to uradio za dobrobit svih građana i u jednoj i u drugoj državi.

„Došao sam da rješavamo manje probleme koje imamo. Da unaprijedimo ekonomsku saradnju. Želim da obavijestim i građane Srbije i BiH da su Srbija i BiH jedna drugoj svakako među najvažnijim partnerima”, rekao je Vučić.
 
Tome u prilog Vuičić je iznio i pokazatelje da je u prvom kvartalu ove godine trgovinska razmjena značajno povećana, odnosno da su 203 miliona eura robe uvezene u BiH iz Srbije, dok je BiH u susjednu zemlju izvezla robe vrijedne 83,9 miliona eura.
 
Osvrnuo se i na značaj međusobnih investicija, navodeći kao značajan primjer skoro preuzimanje Livnice u Prijepolju od strane kompanije Prevent iz BiH u kojoj bi trebalo da se zaposli 500 radnika.

Također je došlo so unapređenja u sporu u pitanju provođenja sporazuma CEFTA, te su dva premijera izrazila nadu kako će sporna pitanja oko uvoza pojedinih artikala, te dugo čekanje na dobijanje dozvola uskoro biti prošlost.
 
Premijer Vučić poručio je kako dolazi prenijeti prijateljsku poruku građanima BIH te stvoriti međusobno povjerenje. 
 
“Ne mora da postoji velika ljubav BiH i Srbije, ali mora postojati uvažavanje i poštovanje, a od Srbije to imate i to govorim bez ikakvog dodvoravanja, već totalno fer i pošteno”, poručio je Vučić.
 
Naglasio je kako poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da poštuje i RS, te da su odnosi BiH i Srbije izuzetno važni.
 
“Ja sam predsjednik Vlade Srbije ponosan sam Srbin, ponosan sam na zemlju i njene građane, a u BiH sam došao kao prijatelj Poštujem BiH kao partnera. Za nas je važan uspjeh BiH i stabilnost zemlje, jer bogatija BiH znači i bogatiju Srbije. Zato se iskreno nadam svakom uspjehu i vaše zemlje”, rekao je srbijanski premijer.
 
Vučić je pozvao sve građane BIH da posjete Srbiju te da nikome neće uspjeti od Srbije da napravi neprijatelja BIH poručivši kako o neće govoriti o ratnoj prošlosti, jer bi se to jednako moglo govoriti i o ulozi pojedinih političara u BiH. Stoga su, smatra Vučić, ekonomski faktori i zajednička saradnja koja je na obostrano zadovoljstvo najbolji način da se prevaziđu sve prepreke.

Nakon sastanka s Bevandom Vučić će Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu donirati sto za zagrijavanje novorođenčadi.

Nakon toga, protokolom je previđen sastanak s članovima Predsjedništva BiH, te susret s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Vučić će svoju posjetu BiH završiti šetnjom po starom dijelu grada.

(RSE)

Share This Article