Saudijski Vrhovni muftija osudio Boko Haram zbog otmice 200 djevojčica

sanel
By sanel

Minber.ba – Vrhovni muftija Saudijske Arabije osudio je nigerijsku grupu Boko Haram nazvavši je skupinom koja je “upostavljena da ocrni imidž islama”, te je osudio njihovu otmicu više od 200 učenica.

Šejh Abdulaziz al-Sheikh je rekao da je taj radikalni pokret, koji kaže da želi uspostaviti “čistu” islamsku državu u Nigeriji, “u zabludi” i da mi bu trebalo “ukazati na njegov krivi put i natjerati da ga odbaci”.

Njegova osuda dolazi u trenutku kada se vjerski lideri u muslimanskom svijetu, koji često ne komentarišu nasilje militantnih grupa, pridružuju u osudi vođe Boko Harama, Abubakara Shekaua, koji je rekao da će prodati otete djevojke kao nevjeste.

“To je skupina koja je uspostavljena kako bi ocrnila sliku islama i mora joj biti ponuđen savjet, ukazati na njihov krivi put i natjerati da ga odbace,” rekao je muftija za list al-Hayat u intervjuu objavljenom u petak.

“Te grupe nisu na pravom putu, jer je islam protiv otmice, ubistva i agresije,” rekao je on. “Ženiti otete djevojke nije dopušteno.”

Pripadnici grupe Boko Haram oteli su oko 250 djevojaka 14. aprila iz srednje škole u selu Chibok, u blizini granice sa Kamerunom, dok su polagale ispite. Pedeset ih je uspjelo pobjeći.

U četvrtak, islamski učenjaci i zvaničnici za ljudskih prava Organizacije islamske saradnje, najvećeg svjetskog muslimanskog tijela koje predstavlja 57 zemalja, osudili su otmicu kao loše i pogrešno tumačenja islama“.

Univerziet alAzhar je također naveo da otmica nema nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama“.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Reuters)

Share This Article