SAD krivi i Izrael i Palestinu za propast pregovora

sanel
By sanel

Specijalni izaslnik SAD za Bliski istok Martin Indik ocijenio je da ni izraelski ni palestinski lideri nisu bili voljni da učine bolne kompromise potrebne za mir, okrivivši obje strane za nedavnu propast devetomjesečnih pregovora.

U toj prvoj javnoj ocjeni neuspjeha mirovnih napora državnog sekretara SAD Johna Kerrya, Indik je jasno rekao da su obje strane krive i kao razlog naveo širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i palestinsko potpisivanje 15 međunarodnih konvencija.

Ipak, on je nagovjestio da bi se pregovori mogli obnoviti, podsjetivši na iskustvo bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kissingera koji je 1975. godine na kraju ipak uspio da doprinese razdvajanju egipatskih i izraelskih snaga na Sinaju. “Ono što je bilo istina tada je također moguća istina danas. Na Bliskom istoku nikada nije gotovo,” istakao je Indik na skupu koji je organizirao Washington institut za politiku Bliskog istoka.

Ključni nesporazumi, koji nisu razriješeni u decenijskom sukobu između Izraela i Palestinaca, su buduće granice između dva naroda, sigurnost, sudbina palestinskih izbeglica i status Jerusalema.

-Jedan problem koji je izbio na vidjelo u tih proteklih devet mjeseci je da strane, iako su pokazale izvjesnu fleksibilnost u pregovorima, ne osjećaju prijeku potrebu da učine bolne kompromise za postizanje mira – rekao je Indik, kako prenosi Reuters.

-Lakše je Palestincima da potpišu konvencije i podnesu molbe međunarodnim tijelima u svojoj navodnoj težnji za pravdom i svojim pravima, u procesu koji po definiciji ne zahtijeva kompromis. Lakše je izraelskim političarima da izbjegnu tenzije u vladajućoj koaliciji i za izraelski narod da održi trenutni komforan status kvo – rekao je Indik, dodavši da su i jedni i drugi propustili mogućnosti i preduzeli korake da podriju proces.

Izrael je 24. aprila suspendirao pregovore nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas neočekivano sklopio pakt o ujedinjenju s rivalskim islamističkim Hamasom. Čini se da je time bio zabijen posljednji ekser u kovčegu pregovora koje su sponzorirale SAD.

Indik je također označio palestinsku odluka da potpiše 15 međunarodnih sporazuma – što je bio gest prkosa Izraelu “posebno kontraproduktivnim”.

Također je naveo nastojanja Izraela da izgradi nove domove za jevrejske naseljenike kao jedan od ključnih faktora koje su podrili pregovore. On je precizirao da je za devet mjeseci Izrael objavio tendere za 4.800 stambenih jedinica u područjima koja bi pripala toj zemlji na osnovu sporazuma s Palestincima. Međutim, oni su također uveliko isplanirali još 8.000 stambenih jedinica na drugim dijelovima Zapadne obale, gdje Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu.

To je navelo Abasa da zaključi kako izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije ozbiljan pregovorački partner.

U prvih šest mjeseci od obnavljanja pregovora krajem jula prošle godine pregovarači su vodili direktne pregovore, a SAD su bile posmstrač. U narednoj fazi tokom dva mjeseca SAD su prvo pregovarale s Izraelom i onda s Palestincima o prijedlozima za premošćavanje razlika u pokušaju da ih približe. U tom periodu je Abas zaćutao, rekao je Indik i ako je kao razlog naveo širenje jevrejskih naselja i neizvjesnost oko njegovog nasljednika, prenosi Tanjug.

-Došao je do zaključka da nema pouzdanog partenra za onu vrstu dvodržavnog rješenja kome je težio i okrenuo se svom legatu i nasljeđu. Njemu je sada 79 godina. Vrlo je iznuren. Želi da napusti svoj položaj i više je fokusiran na to ko će ga nasljediti nego na sklapanje mira – istakao je Indik.

(Fena)

Share This Article