Peres: Izvršiti pritisak na Hamas

sanel
By sanel

Predsjednik Izraela Shimon Peres na koferenciji za medije koju je održao sa američkom državnom sekretarkom Susan Rice rekao je da kvartet za Bliski istok (UN, SAD, EU i Rusija) treba tražiti od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Hamas kako bi se nastavili mirovni pregovori sa Palestinom.

“Svi se slažu da je postoji zastoj u mirovnim pregovorima, ali to nije razlog za njihovo zastavljanje. Moramo pronaći put kako bismo ponovo započeli mirovne pregovore sa Palestiom. Pretpostavljam da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas želi mir. Smatram da se nije promjenilo stajalište dvije države po pitanju nacionalnog pomirenja i borbe protiv terorizma. On je neko sa kim se može pregovarati. Međunarodna zajednica i kvartet za Bliski istok trebaju izvršiti pritisak na Hamas kako bi ovaj pokret prihvatio osnovne uslove za pomirenje. Vjerujem da svijet ima isto mišljenje po ovom pitanju.  Ukoliko žele pomoći, Hamasu ne smiju dati izbora, niko ne smije davati novac za njihove rakete i tunele”, rekao je izraelski predsjednik Peres.

Američka državna sekretarka Susan Rice čestitala je 66. godšnjicu osnivanja Izraela u svoje ime i u ime američkog predsjednika Baracka Obame te je istakla kako joj je čast što se ponovo nalazi u Izraelu.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata izraelskog predsjednika i američke državne sekretarke, savjetnici Susan Rice su saopćili da je istaknuto da put do održivog mira vodi do formiranja Palestinske države kroz garanciju sigurnosti Izraela.

(Anadolija)

Share This Article