Erdogan: Gulen i njegovi istomišljenici su krivi za izazivanje nemira

sanel
By sanel

Erdogan je optužio militante DHKP-C, Gulenov pokret i opozicionu stranku MHP za izazivanje nemira u Turskoj.

Militanti ekstremne ljevičarske stranke DHKP-C (Front: Revolucionarna stranka narodnog oslobođenja) pokušavaju provocirati nerede na ulicama Turske, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

U obraćanju okupljenoj masi na predizbornom skupu u Mersinu, provinciji na jugu Turske, Erdogan je kazao: “Pojedine grupe krajnje ljevice, poput DHKP-C, pokušavaju izazvati nevolje na ulicama u susret izborima, a tim provokacijama DHKP-C doprinose i neke medijske kuće i poduzetnici u Turskoj.

Erdogan je takođe optužio Fethullaha Gulena, trenutno nastanjenog u Sjedinjenim Američkim Državama, da je porukom saučešća porodici 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo od povrede zadobijene na protestima u Gezi parku u Istanbulu pokušao izazvati nemire na ulicama Turske.

Gulen je u poruci koju je uputio u srijedu iznio kritike na račun turske vlade, rekavši: “Umjesto da se poduzmu koraci na stišavanju događaja čija iskra je bila opsesija o izgradnji trgovinskog centra, upotrijebljen je jezik polarizacije, koji je te događaje samo dodatno rasplamsao, a to je bio uzrok smrti nekoliko naših mladića.”
 
Kritika turskog premijera nije bila pošteđena ni Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) koja je zauzela stav sličan stavu DHKP-C. Erdogan je pozvao simpatizere i članove MHP da se suzdrže od provokacija.

DHKP-C je turska stranka marksističko-lenjinističke orijentacije. Osnovana je 1978. godine, kao Revolucionarna ljevica, a 1994. godine je preimenovana, uslijed unutrašnjih sukoba, brojnih ubistava i samoubilačkih napada. Njeni su pripadnici počinioci napada na američku ambasadu u Anakri, 2013. godine. Turska, SAD i Evropska unija su ovu partiju proglasile terorističkom grupom.
 
(AA)

Share This Article