Izraelski avioni bombardovali 29 meta u Gazi

sanel
By sanel

Izraelski borbeni avioni napali su sinoć 29 palestinskih meta u pojasu Gaze u odgovoru na baražnu raketnu vatru na jug Izraela, saopćila je armija.

Palestinski očevici su rekli da su pogođene baze Hamasa i vojnog krila Islamskog džihada, koje je ispaljivalo rakete.

Izrael je u međuvremenu zatvorio granične prijelaze s pojasom Gaze. Ranije je više od 30 raketa palo u Izrael, a neke su pogodile naseljena mjesta, dok je najmanje tri presreo raketni štit “gvozdena kupola.”

Bilo je to najžešće raketiranje od novembra 2012. godine, kada je izraelska vojska osam dana bombardovala pojas Gaze u odgovoru na pojačano raketiranje.

Islamski džihad je u srijedu ispaljivao rakete u znak odmazde za ubistvo tri svoja pripadnika u izraelskom zračnom udaru u utorak. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će Izrael odgovoriti velikom silom protiv svakoga ko prijeti sigurnosti te zemlje.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon rekao je da Izrael smatra Hamas odgovornim za svaku eskalaciju nasilja i zaprijetio da će platiti visoku cijenu. Hamas je isto tako prijetio, istakavši da su rakete u srijedu ispaljene u odgovoru na agresiju, ali da ne znače da je to propast dogovora o prekidu vatre, prenio je BBC.

U saopćenju armije kasno u srijedu je rečeno da su nađeni ostaci čak 60 raketa. Očevici su rekli da su izraelski avioni bombardovali širom pojasa Gaze.

Hamas smatra da je Izrael odgovoran za eskalaciju

Vlada Hamasa na vlasti u Gazi prebacila je u srijedu na Izrael odgovornost za napetosti, nakon što je Islamski džihad ispalio nekoliko desetaka raketa u znak odmazde za ubistvo tri svoja borca prilikom izraelskog zračnog napada.
“Smatramo da je okupator odgovoran za eskalaciju i upozoravamo da će biti posljedica”, naveo je u saopćenju Ihab al-Ghussein, glasnogovornik Hamasove vlade i dodao da je “pravo palestinskog naroda da se brani”.

“Palestinski pokreti djeluju u interesu palestinskog naroda i smatraju da je primirje dio njihovih interesa, ali ga okupator krši”, optužio je on.

“Brigade Al-Qods su raketama odgovorile na napad”, naveo je u saopćenju naoružani ogranak Islamskog džihada i potvrdio da je ispalio više od stotinu raketa.

Tri borca Islamskog džihada ubijena su u utorak u izraelskom zračnom napadu na jugu pojasa Gaze nakon što su granatirala izraelske trupe na granici.

(Tanjug/Fena)

Share This Article