Kraj kanadske misije u Afganistanu

sanel
By sanel

Kanada je danas i zvanično okončala vojnu misiju u Afganistanu, kada je mala grupa za obučavanje vojnika otišla iz glavnog grada te azijske države Kabula, tri godine nakon što su se kanadske borbene trupe povukle iz akcija na terenu.

Sjevernoamerička država poslala je trupe u Afganistan 2001. i njeni vojnici učestvovali su u teškim borbama protiv talibana na jugu te države sve do 2011. godine.

„Danas, poslije više od 12 godina i angažiranja više od 40.000 pripadnika kanadskih oružanih snaga, naša misija u Afganistanu se okončava“, rekao je kanadski general Tom Lawson.

Blizu 160 kanadskih vojnika, jedan diplomata, novinar i dva civilna zaposlenika izgubili su živote u borbama u Afganistanu, prenose agencije.

„Kanađani su odigrali ključnu ulogu u osiguravanju provincije Kandahar i imali strateški utjecaj širom zemlje doprinosom u NATO-obuci“, rekao je komandant združenih snaga (ISAF) u Afganistanu, general Joseph Dunford tokom ceremonije spuštanja kanadske zastave u glavnom štabu međunarodnih snaga u Kabulu.

Razvoj Kandahara

Nakon izbora 5. aprila naredni predsjednik Afganistana suočit će se s novim izazovom kada afganistanska vojska i policija pokušaju preuzeti staranje nad sigurnosti države nakon što preostalih 53.000 vojnika NATO-a napusti zemlju do decembra, a opadne međunarodno finansiranje.

Kanada je u jednom trenutku bila šesta nacija po broju vojnika u Afganistanu, iza Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, a poput Amerikanaca i Evropljana, i Kanađani su postali protivnici rata.

U saopćenju ISAF-a navodi se kako je Kanada bila ključni učesnik razvoja cestovne mreže, kao i unapređenja ekonomskih uvjeta i vladavine u Kandaharu, jednom od najopasnijih lokaliteta u Afganistanu.

(AJ Balkans)

Share This Article