Mussa: Muslimansku braću vratiti u politiku

sanel
By sanel

Egipatski lideri trebali bi ostaviti otvorena vrata za prognanu Muslimansku braću kako bi im omogućili ponovni ulazak u politiku ako oni prihvate Ustav, izjavio je bivši ministar vanjskih poslova i predsjednički kandidat Amr Mussa.

Umjerenost nije bila stil egipatske politike od kako je čelnik vojske, feldmaršal Abdul Fattah al-Sisi, svrgnuo predsjednika Muhameda Mursija iz Muslimanske braće u julu, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine, piše Reuters.

Egipatska najorganiziranija politička grupa je razorena nakon brojnih operacija sigurnosnih snaga.

Više stotina osoba je ubijeno na ulicama, a na hiljade je uhapšeno.

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansku braću terorističkoim grupom i pokrenule su sudske postupke protiv njihovih lidera.

Strah od marginalizacije

Dugogodišnji političar Mussa podržao je Sisija, za kojeg se očekuje da će u narednim danima objaviti svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kada je upitan da li misli hoće li Sisi prihvatiti Muslimanski braću u politici, Musa je odgovorio: “Sve dok poštuju propise i igraju po istim pravilima kao i mi, zašto bi ih isključili?”

“Put je za njih otvoren ako oni tako odluče. Lopta je u njihovim rukama”, rekao je Mussa za Reuters.

Muslimanska braća, organizacija koa je proglašena ilegalnom, oslanjala se na veliku mrežu socijalnih usluga za podršku.

Muslimanska braća broje skoro milion članova.

“Oni [Muslimanska braća] bi trebali graditi svoju budućnost”, rekao je Musa, što znači biranje “pravog puta” i sarađivanje sa sistemom.

Osuđeno 77 Mursijevih pristalica

Jedan sud u Egiptu osudio je na tri godine zatvora 77 pristalica smijenjenog predsjednika Mursija zbog umiješanosti u sukobe u kojim je bilo više stotina mrtvih u Kairu u augustu prošle godine.

Sukobi su izbili nekoliko dana poslije smrti nekoliko stotina Mursijevih pristalica 14. augusta u Kairu, kada su sigurnosne snage rastjerivale demonstrante koji su tražili povratak na vlast predsjednika kojeg je vojska svgrnula u julu.

Optuženi su uhapšeni u jednoj četvrti u centru grada dok su se kretali prema džamiji Al-Fath, gdje su se odvijali sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti, javila je državna agencija MENA.

Sud je naredio da se moraju, kada budu oslobođeni, redovno prijavljivati policiji u trajanju od tri godine.

Nakon Mursijevog svrgavanja, njegove pristalice redovno demonstriraju tražeći njegov povratak na vlast.

(AJ Balkans)

Share This Article