Izrael zabranjuje ulaz u Al-Aksu mlađim od 50 godina

sanel
By sanel

Izraelske vlasti zatvorile su u utorak više ulaza u mesdžid Al-Aksa kako bi spriječili Palestince koji su mlađi od 50 godina da uđu u jedno od najsvetijih mjesta za muslimane, potvrdili su palestinski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izraelska policija iznenada je zatvorila nekoliko ulaza od njih ukupno 14 u mesdžid Al-Aksu”, potvrdio je za AA direktor muslimanske zadužbine Al-Akse Sheikh Azzam Al-Khatib.
 
Do zatvaranja ulaza je došlo nakon što je nekoliko jevrejskih ekstremističkih grupa provalilo u ovo sveto mjesto, rekao je Al-Khatib. On je dodao da je izraelska policija uvela restrikcije za ulazak žena u Al-Aksu.
 
Iz Fondacije Al-Akse za zadužbine i naslijeđe koja se nalazi u arapskom gradu Umm Al-Fahm u sjevernom Izraelu, saopšteno je da su izraelske snage blokirale na stotine palestinskih studenata vjernika da uđu na sveto mjesto. Dva studenta koja su se uspjela krišom provući u Al-Aksu kasnije su uhapšena.
 
Izraelski zvaničnici nisu bili dostupni za komentare o ovom događaju.
 
U proteklih nekoliko mjeseci grupe ekstremnih jevrejskih naseljenika koje često prate i izraelske sigurnosne snage često ulaze u kompleks mesdžida Al-Aksa. Takvi prekršaji razljute i palestinske muslimane, pa dolazi do nasilnih sukoba.
 
Za muslimane, mesdžid Al-Aksa predstavlja treće sveto mjesto.
 
Jevreji ovo mjesto zovu “Planina hrama”, tvrdeći da su se upravo tu nalazila dva veoma važna jevrejska hrama u antičkom vremenu.
 
Izrael je okupirao Al-Quds, istočni dio Jerusalema, tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine. Kasnije je, 1980. godine, aneksirao Kuds tvrdeći da je to glavni grad samoproklamovane jevrejske države.

(AA)

Share This Article