Katar brani vanjsku politiku u vezi Zaljeva

sanel
By sanel

Katar je branio svoju vanjsku politiku nakon što su Saudijska Arabija i dvije druge zemlje Zaljeva povukle svoje izaslanike iz Dohe zbog optužbi u miješanje u regionalna pitanja.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su opozvali svoje ambasadore prošle sedmice u potezu za koji se uopćeno smatra znakom bijesa zbog katarske podrške Muslimanskoj braći svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

“Naša politika se temelji na otvorenosti prema svima, i mi ne želimo da nekoga isključimo”, kazao je Khalid al-Attiya, ministar vanjskih poslova Katara, tokom posjete Parizu.

Saudijska Arabija i druge Zaljevske zemlje su pozdravile vojno svrgavanje Mursija prošlog jula i obećale da će dati milijarde dolara pomoći, dok je Katar, koji ga je snažno podržavao, počeo gubiti svoj utjecaj u Kairu.

“O nezavisnosti katarske vanjske politike se jednostavno ne pregovara”, navela je zvanična katarska informativna agencija koja je citirala Attiyu tokom njegove posjete francuskoj prijestolnici.

‘Različita viđenja’

“Zbog toga vjerujem da nedavne izjave koje su iznijele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahren nisu povezane ni na koji način sa internom sigurnošću država članica Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC), ali su one povezane sa jasnom razlikom u viđenju internih pitanja”.

Zvanična Doha je saopćila da žali zbog odluke o povlačenju izaslanika, za koje smatra da je zasnovano na razlikama koje se tiču regionalnih pitanja, javlja AFP.

Saudijska Arabija i druge Zaljevske monarhije dugo gaje neprijateljsko raspoloženje prema egipatskoj Muslimanskoj braći i njihovim podružnicama širom regiona, brinući se da bi njihov način osnovnog aktivizma i političkog Islama mogao potkopati njihov autoritet.

UAE je osudila desetine navodnih članova Braće na zatvorske kazne, dok je Katar služio kao utočište za simpatizere Braće iz drugih zemalja.

Attiya je kazao da Katar organizira forum za sve one koji ne pripadaju ni jednom bloku, na kojem mogu svi doći i razmjenjivati svoja mišljenja, ali je kazao da to ne znači da se Doha slaže sa tim mišljenjima.

(AJ Balkans)

Share This Article