Libija prijeti bombardovanjem tankera

sanel
By sanel

Libijski premijer Ali Zejdan održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o brodu koji je usidren u luci Sidra.

Prema tvrdnjama, riječ je o brodu pod zastavom Sjeverne Koreje iznajmljenom od strane jednog saudijskog biznismena, koji je usidren u jednoj najvećih libijskih naftnih luka Sidra, a da prije toga nije dobio odobrenje centralne vlade.
 
Skrenuta je pažnja na nezakonitost utovara nafte u tanker kapaciteta 350 hiljada barela nafte, dodajući da će se posegnuti i za posljednjim sredstvom, upotrebom sile, kako bi se zaštitio suverenitet Libije.
 
U saopštenju iz Političkog biroa regije Berka, koja ne priznaje centralnu vladu u Tripoliju, nisu navedeni detalji o potpisanom ugovoru. Saopšteno je da je počela prva isporuka nafte u luci Sidra, udaljenoj 180 kilometara od grada Sirte.
 
Predsjednik Političkog biroa u Berki Abdurabbu el-Berasi u luci Sidra je novinarima kazao da ono što čini nije izazivanje libijske vlade, već samo Berka uzima udio koji joj pripada od nafte.
 
Berasi je izjavio da pokušavaju postignuti konsenzus sa vladom kako bi se prevazišla naftna kriza, pri tom rekavši i da se njihovi zahtjevi ne ispunjavaju.
 
Berasi je istakao da će se pridržavati ugovora koje su potpisali sa stranim kompanijama, zaprijetivši da će upotrijebiti silu ukoliko centralna vlada u Tripoliju bude poduzela korak protiv naftnih tankera.
 
S druge strane, Saudijska Arabija je odbacila navode da su članovi posade tankera iz Saudijske Arabije. Saudijski ambasador u Tripoliju Muhammed bin Mahmud izjavio je da na tankeru nema saudijske posade.
 
Luka Sidra od jula mjeseca na ovamo nalazi se pod kontrolom Političkog biroa regije Berka koja zahtijeva federalni oblik državnog uređenja i podjelu naftnih prihoda između tri regije  u Libiji- Berka, Tripoli i Fizan. 
 
Libijski premijer Ali Zejdan zaprijetio je bombardovanjem tankera pod zastavom Sjeverne Koreje koji je usidren u luci Sidra ukoliko se pomjeri, priznajući da je vlada bila nemoćna po pitanju angažovanja vojske.
 
Zejdan je održao konferenciju za novinare na kojoj je izjavio – “Imamo razrađen plan o bombardovanju broda u slučaju da napusti luku Sidra i ne poštuje naređenja libijske mornarice”.
 
Zejdan je kazao da je Tužilaštvo donijelo odluku o privođenju posade tankera i oduzimanju oružja na brodu, ali da oružane snage nisu primjenile tu odluku. Istučući da brod pripada jednoj zaljevskoj zemlji,  Zejdan je upozorio da bi bombardovanje broda natovarenog naftom u Mediteranskom moru izazvalo ekološku katastrofu.
 
Zejdan je potom dodao da je Ministarstvo odbrane dalo instrukcije Generalštabu oružanih snaga Libije, ali da je vojska odbila izvršiti naredbu, uz obrazloženje da je pomenutu odluku donio Nacionalni generalni kongres.
 
(TRT)
Share This Article